Суспільство
29 серпня 2017
Олія з насіння льону: в чому її користь для організму
Регулярне застосування лляної олії нормалізує роботу організму і допомагає при багатьох захворюваннях.
news-image

Лляна олія - ​​важливий і незамінний продукт здоров'я. Регулярне застосування лляної олії нормалізує роботу організму і допомагає при багатьох захворюваннях. 

Про це інформує «Є!» з посиланням на Країна Здоров'я.

Про користь олії з насіння льону та її цілющі властивості було відомо з давніх часів. У стародавній народній медицині масло льону знаходило застосування для лікування порізів і швидкого загоєння ран, для полегшення болю. І до цього дня масло льону успішно допомагає людині в боротьбі з недугами, зберігаючи її здоров'я на довгі роки.

Склад олії

Олію отримують з насіння льону холодним пресуванням (в насінні льону її міститься до 48%). Саме при технології холодного віджиму олія зберігає свої цілющі властивості і може використовуватися в лікарських цілях. Масло з насіння льону може мати колір від коричневого до золотистого (в залежності від ступеня очищення). За біологічної цінності масло з насіння льону займає перше місце серед інших харчових рослинних масел і містить масу корисних для організму речовин (поліненасичені кислоти, вітаміни F, A, E, B, K, насичені жирні кислоти (10% складу).

Масло з насіння льону є відмінним зовнішнім джерелом цінних поліненасичених жирних кислот Омега-3 і Омега-6 (наш організм не може самостійно синтезувати ці жири). Причому, якщо Омега-6 міститься також у соєвій, соняшниковій, гірчичній, рапсовій і оливковій олії, то Омега-3 міститься в достатній кількості тільки в лляній олії. У маслі з насіння льону вміст Омега-3 в 2 рази більше, ніж в риб'ячому жирі, і значно вище, ніж в інших продуктах харчування. Потрапляючи в організм, Омега-3 і Омега-6, впроваджуються в структуру клітини, і в подальшому позитивно впливають на клітинну активність, на швидкість передачі нервових імпульсів.

Корисні властивості лляної олії

Саме через високий вміст Омега-3 і Омега-6 масло насіння льону сприяє нормалізації обмінних процесів в організмі і володіє наступними корисними лікувальними властивостями:

- Регулярне застосування в раціоні харчування масла лляного допомагає знизити рівень холестерину і в'язкість крові, підвищити еластичність судин, що, в кінцевому рахунку, запобігає розвитку інфаркту міокарда, атеросклерозу, гіпертонічної хвороби, ішемічної хвороби серця, знижує ризик інсульту і утворення тромбів.

Крім того, масло насіння льону нормалізує роботу всієї травної системи людини: покращує функцію печінки, сприяє лікуванню колітів, гастритів, усуває запори, печію.

Неоціненні імуннозахисні властивості масла: його застосування в якості продукту харчування профілактично попереджає деякі онкологічні захворювання (рак молочної залози і рак прямої кишки). Також в медицині рекомендують масло з насіння льону приймати післяопераційним і ослабленим хворим в період реабілітації. Рекомендується регулярне вживання олії льону і дітям для повноцінного, здорового розвитку організму.

Дуже важлива роль масла насіння льону як корисного продукту здоров'я в житті будь-якої жінки. Це масло обов'язково має входити в раціон харчування вагітних, тому що компоненти його позитивно впливають на правильний розвиток мозку майбутньої дитини, полегшують перебіг вагітності і пологів. Щоденне вживання олії з насіння льону нормалізує гормональний фон, пом'якшуючи передменструальний синдром і покращуючи самопочуття жінки в клімактеричний період.

Лляне натуральне масло також знайшло широке застосування в комплексному лікуванні та профілактиці захворювань легенів і бронхів, захворювань нервової системи, хвороб нирок і сечового міхура, захворювань щитовидної залози, при лікуванні порушень потенції у чоловіків.

У сучасній косметології масло льону застосовується в складі всіляких масок для шкіри і волосся завдяки високому вмісту вітамінів і омолоджуючими, пом'якшувальними, бактерицидними властивостями.

Дієтологи прийшли до висновку, що людина може ефективно схуднути за рахунок позбавлення від зайвої ваги за умови часткової заміни споживаних жирів тваринного походження на легкозасвоюване харчове лляне масло. Масло з насіння льону - це ще і незамінний компонент харчування для вегетаріанців, що відмовилися від споживання риби.

Спосіб застосування лляної олії

Спробуйте додавати олію в вінегрети і салати, змішувати з кефіром, йогуртом, медом, вживати разом з квашеною капустою і вареною картоплею, заправляти їм каші. Масло з насіння льону іноді додають в випічку для додання їй особливого аромату і приємного жовтувато-оранжевого відтінку. Можна вживати олію з льону щоранку натщесерце по столовій ложці.

Читайте також:У Рівненській області чоловік захворів на ботулізм після вживання домашньої тушонки

Читайте також:Чому варто вживати кавун: 7 корисних властивостей