Суспільство
29 серпня 2017
Алюмінієвий комбінат в Запоріжжі роками знищували в інтересах Росії, – СБУ
Знищений Запорізький алюмінієвий комбінат.
news-image

Служба безпеки України повідомила про підозру членам міжнародного організованого угруповання у навмисному знищенні виробничого комплексу Запорізького алюмінієвого комбінату ("ЗАлК").

Про підозру оголосили дев'ятьом членам міжнародної злочинної організації, серед яких троє росіян, інформує прес-служба СБУ, передає «Є!».

Їх підозрюють в умисному знищенні цілісного виробничого комплексу Запорізького алюмінієвого комбінату в інтересах конкурентів з Росії.

 

Так виглядає зараз знищений "ЗАлК"

Під час досудового слідства вдалось з'ясувати, що з 2006 року єдиний в Україні виробник первинного алюмінію цілеспрямовано знищувався в інтересах російських виробників металу.

Спершу афілійовані з російськими бізнесменами структури придбали контрольний пакет акцій "ЗАлКу". А пізніше для реалізації оборудки створили організовану групу з представників російської компанії "РУСАЛ", колишнього керівництва комбінату, українських бізнесменів та іноземців.

У 2009-му було зупинено рудотермічні печі та основні виробничі ділянки електролізного виробництва.

Через два роки учасники угруповання забезпечили передачу дочірнього підприємства "ЗАлКа", Глухівського кар’єру кварцитів, компаніям афілійованим з російським "РУСАЛом".

У 2015-му перед тим, як повернути комбінат державі, було активізовано знищення підприємства.

Ділки здійснили розконсервацію та ліквідацію основних фондів "ЗАлКу", що призвело до руйнування завершеного циклу виробництва кінцевої продукції підприємства. Для остаточного знищення стратегічного комбінату зловмисники демонтували та вивезли з території цінне обладнання, а ліквідне обладнання цеху алюмінієвої катанки передали компанії, підконтрольній російським бізнес-структурам, – звітують у СБУ.

За підрахунками спеціалістів, Україні було завдано збитків на суму понад 39 мільярдів доларів США та понад 100 мільйонів гривень.

Один з фігурантів справи вже перебуває під вартою, а колишньому директорові заводу обрали запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання.