Світ
31 серпня 2017
У Польщі набув чинності закон «Про діячів антикомуністичної опозиції»
Діячі антикомуністичної опозиції у Польщі отримають нові соціальні виплати.
news-image

Сьогодні, 31 серпня, вступає в силу оновлений закон «Про діячів антикомуністичної опозиції та осіб, репресованих за політичними мотивами», передає «Є!» із посиланням на Польське радіо.

Зміни до закону передбачають щомісячну і безстрокову грошову допомогу в розмірі 400 злотих (приблизно 100 євро), незалежно від доходу для представників зазначених категорій населення, а також спрощений доступ до медичних послуг і фармакологічних товарів.

За словами виконуючого обов'язки голови Управління у справах ветеранів і репресованих Яна Каспшика, новий закон має дуже велике значення.

«Факт встановлення борцям за свободу після 1956 року подібних прав, як і ветеранам Другої світової, безпосередньо свідчить про те, що боротьба за незалежність Польщі тривала до 1979 року. Таким чином, ми показуємо, що це покоління прийняло прапор незалежності від попередніх поколінь, в зв'язку з чим воно може претендувати на подібні права», - сказав Ян Каспшик.

Нині статус діяча антикомуністичної опозиції або репресованого мають приблизно 3,2 тис. поляків. Управління у справах ветеранів і репресованих, а також Інститут національної пам'яті оцінюють, що в цілому його можуть отримати 60 тис. людей.

Читайте також: «Княжа родина»: у «Софії Київської» пройде перший історичний фестиваль для всієї родини