Економіка та бізнес
5 вересня 2017
Тарифи на електроенергію в Україні є одними з найнижчих у Європі, - у НКРЕКП зробили гучну заяву
Тарифи для населення в Україні було затверджено в 2015 році.
news-image

Тарифи на електроенергію для населення в Україні сьогодні є одними з найнижчих серед розвинених країн світу та Європи.

Таку заяву зробив голова Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) Дмитро Вовк у коментарі ресурсу "Новое время", передає «Є!».

Змушений розвіяти розхожий міф – що нібито через введення прозорого та логічного підходу визначення оптових цін на електроенергію зросли тарифи на електроенергію для населення. Тарифи для населення було затверджено раніше, ще в 2015 році, і вони не є пов'язаними з методикою визначення оптових цін, – підкреслив він.

За словами очільника НКРЕКП тарифи на електроенергію для населення в Україні сьогодні є одними з найнижчих серед розвинених країн світу та Європи.

За даними Євростату, середнє значення у 28 країнах Євросоюзу близько 20 євроцентів/кВт * год, що відповідає 6 грн/кВт * год, в Україні вище 1,6 грн/кВт * год для населення немає. Часто апелюють, що нібито за наявності атомної енергетики тарифи можуть бути нижчими. Але приклад Франції говорить про зворотне – за більш високої, аніж в Україні частки АЕС у виробництві тарифи для населення становлять близько 5 грн/кВт * год, що в рази вище ніж в Україні; і забувають, що соціальний захист – завдання уряду, – пояснив Вовк.