Політика
5 вересня 2017
«Я не перший, хто каже про скасування депутатської недоторканності, але перший, хто зібрав 150 підписів та зареєстрував законопроект» - нардеп
Проте законопроект поки не внесений до порядку денного ВР.
news-image

Наприкінці минулої сесії нардепи-свободівці ініціювали збір підписів щодо внесення змін до Конституції України стосовно скасування депутатської недоторканності. Відповідний законопроект був зареєстрований, проте до порядку денного поточної сесії не був внесений. Про це повідомив під час брифінгу у парламенті нардеп Юрій Левченко, передає кореспондент «Є!»

"Все суспільство бачило наприкінці минулої сесії той цирк, який відбувався в стінах Верховної Ради, коли кілька днів поспіль влаштовували шоу під назвою "зняття недоторканності". Це все є наслідком того факту, що в Конституції України є другий абзац статті 80, який говорить про те, що неможливо заарештувати народного депутата, або відкрити кримінальну справу проти нього без дозволу Верховної Ради. Для того, щоб не було цих постійних цирків та піару щодо питання недоторканності, ми ініціювали виключення цього абзацу з Конституції", - сказав нардеп.


Він зауважив, що він, звичайно, "не перший, хто каже про скасування депутатської недоторканності, але перший, хто  зібрав 150 підписів та зареєстрував законопроект".

"Нам вдалося зібрати 158 підписів, нардепи-свободівці зареєстрували законопроект 6773 "Про внесення змін до Конституції України (в частині скасування депутатської недоторканності)". Але, на превеликий жаль, в порядку денному сесії, який був нам розданий, цього законопроекту немає. Зараз ми вимагаємо, щоб він був включений до порядку денного сесії, вже цього тижня проголосований і направлений до Конституційного суду. Якщо не цього тижня, то хоча б наступного," - зазначив Юрій Левченко.

На питання журналіста ІА "Єдність" "хто конкретно не ставить законопроект до порядку денного", нардеп відповів, що "очевидно, Комітет правової політики та керівництво Верховної Ради".

"Щойно я розмовляв з Андрієм Парубієм, він сказав, що "швидше за все, законопроект буде внесено". Але гарантій ніяких він не дав. Подивимось", - сказав парламентарій.


Він додав, якщо законопроект про скасування депутатської недоторканності не буде поставлений до порядку денного, то нардепи-свободівці будуть апелювати до суспільства та закликати людей прийти під стіни Верховної Ради.

"Лише так можна припинити постійний цирк, коли депутати вважають, що вони більше ніж закон", - підсумував Юрій Левченко.

Призвіща нардепів, які поставили свої підписи за законопроект про скасування депутатської недоторканності, можна подивитись тут:  http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=62352