Київ
6 вересня 2017
У Києві є родина, яка заборгувала 500 тисяч гривень за комуналку (відео)
Наразі і перша, і друга родини судяться з «Київенерго» за борги.
news-image

Рекордний борг за комунальні послуги в столиці має мати-героїня Любов Голак. Вона мешкає на околиці Києва, інформує «Є!», з посиланням на ТСН.

Це занедбана 9-поверхова "панелька" з брудним під'їздом, поламаними поштовими скриньками, смородом і поганим освітленням. Голак живе у квартирі на першому поверсі.

"У мене 12 дітей і 16 онуків", - каже вона.

Раніше жінка працювала на заводі Антонова, держава виділила їй аж чотири квартири загальною площею 200 квадратних метрів. Фактично, це цілий поверх, який рахують як одну суцільну житлову площу. Лічильників ні на воду, ані на газ жінка не має. 

"Тут прописано 26 чоловік, розумієте? Не вистачає квартир, не вистачає кімнат, що я можу зробити?", - бідкається вона.

Родина Голак заборгувала за гарячу воду і тепло 199 тисяч гривень, і ще стільки ж іншим комунальним службам – загалом майже півмільйона гривень. Чому боргів так багато, жінка не розуміє, але в усьому звинувачує дорослих дітей. 

"Не хочуть старші платити, що я можу зробити? Одні не працюють, інші ще маленькі", - розповідає вона.

Ще один "топовий" боржник – родина Пономаренків, де історія така сама, лише з власними варіаціями – 11 дітей і 14 онуків. 

"Загалом 21 людина прописана на чотири квартири", - каже жінка поважного віку, котра є власницею житла.

У департаменті соціальної політики КМДА з цими родинами знайомі та твердять, що жінки отримують матеріальну допомогу на дітей, але принципово не платять за комуналку. 

"Особи працездатного віку не працюють, користуються винятково допомогою від держави, на ці кошти живуть. Змусити працевлаштуватися ми, на жаль, не можемо", - кажуть чиновники.

 

Наразі і перша, і друга родини судяться з "Київенерго" за борги. На підприємстві кажуть, що боржників із сумами понад 100 тисяч насправді багато, наразі тривають більше 400 судових процесів. Як це не дивно, але найбільше клопоту з елітними новобудовами.

"Ми їх називаємо "жителі Печерських пагорбів", які, в тому числі, проживають у будинках, які не є будинками старої забудови, а це нові сучасні будинки, відповідно, споживання теплової енергії у них велике, квартири великі. Але чомусь вони не сплачують", - каже в.о. комерційного директора "Київенерго" Віктор Мельников.

Журналісти завітали до одної такої висотки на вулиці Коновальця. Ціни на квартири там вимірюються 3 тисячами доларів за квадратний метр – без ремонту. Однак вочевидь небідні власники апартаментів заборгували за тепло понад 3 мільйони гривень. Найбільше, 90 тисяч, має сплатити власник 2-поверхового пентхаусу. Поспілкуватися з боржниками заважають консьєржка і представниця місцевого ОСББ. 

"У нас пропускний режим", - твердять вони. А не на камеру зізнаються, що в будинку живуть деякі "принципові" люди, які взагалі не хочуть платити ні за комуналку, ані за додаткові послуги.

Читайте також: Шотландія заборонила з 2032 року нові автомобілі на бензині та дизпаливі