Київ
6 вересня 2017
Мери міст Київщини одностайно підтримали ініціативу губернатора Горгана щодо зміни порядку розподілу бюджетних коштів
Таке кардинальне рішення вже викликало агресивну реакцію з боку тих корупціонерів, які багато років паразитували на бюджетних потоках.
news-image

Мери 12 міст обласного значення Київщини підтримали ініціативу Київської обласної державної адміністрації розподіляти бюджетні кошти шляхом субвенції населеним пунктам. Пряма передача коштів на місця скасує корупційний чинник на обласному рівні і підсилить контроль за якістю виконання робіт та надання послуг. Це і є децентралізація, про що повідомив голова Київської обласної державної адміністрації Олександр Горган під час брифінгу з мерами міст Київської області. Про це йдеться на офіційному сайті, інформує «Є!».

«Щорічно в Київській області на будівництво та ремонт лікарень, дитячих садочків, шкіл та доріг виділяються сотні мільйонів гривень, але, на жаль, фактично ці гроші не доходять до міст та селищ, а нахабно розкрадаються. Тоді як селищні лікарні перебувають у жахливому стані, з обшарпаними стінами, будинки корупціонерів вкриваються позолотою. Для того щоб змінити цю ситуацію, необхідно діяти рішуче і нейтралізувати корупційні прокладки обласного рівня, на яких осідали кошти, що мали йти на розвиток інфраструктури. Необхідно передати обласні гроші безпосередньо в громади», — заявив Олександр Горган.

 Губернатор наполягає на ухваленні принципового рішення про зміну моделі фінансування об’єктів капітального будівництва в області. 

«Сьогодні ми зібралися з мерами міст обласного значення і досягли взаєморозуміння. Так, у майбутньому ми будемо передавати обласні кошти безпосередньо в громади: саме мери міст обласного значення і сільські голови отримають можливість контролювати якість проведення ремонту чи будівництва і нести особисту відповідальність за результат. Міста та села будуть безпосередніми замовниками послуг, а за тендерами вже слідкуватимуть громади, депутати та сільські голови і мери міст. Люди будуть проінформовані про всі суми коштів, які направляються з області, і зможуть особисто пересвідчитися в тому, як ці кошти освоюються на місцях. Це і є децентралізація», — наголосив Олександр Горган, подякувавши мерам міст Київщини за підтримку цієї важливої ініціативи.

Він підкреслив, що таке кардинальне рішення вже викликало агресивну реакцію з боку тих корупціонерів, які багато років паразитували на бюджетних потоках. 

«Адже вони звикли до того, що обласний бюджет просто “дерибаниться”. Але я хочу запевнити: корупційна система, яка безперешкодно існувала багато років, припинить своє існування», — зазначив очільник Київщини.

 За його словами, Київська ОДА спільно з правоохоронними органами та обласною прокуратурою розгорнула масштабний наступ на корупційні схеми. 

«За підсумками масштабної перевірки об’єктів будівництва соціальної сфери, яка виявила колосальні розкрадання та неефективність використання обласних коштів, вирішено передати в міста і села у вигляді прямих субвенцій понад 150 мільйонів гривень від перевиконання бюджету та коригування чинних обласних програм», — наголосив Олександр Горган.

Губернатор зазначає, що нова модель розподілу коштів буде впроваджена негайно і вже зараз облдержадміністрація приймає запити від мерів міст та сільських голів і формує перелік об’єктів, яким буде надана субвенція.

«Київська обласна державна адміністрація разом з мерами міст звертаються до Київської обласної ради, обласних депутатів із закликом ініціювати проведення позачерговою сесії обласної ради для негайного розподілу коштів і передачі їх у вигляді субвенцій на місця. Ми отримали вкрай важливу підтримку міських голів Київщини, і після досягнення нашої мети жителі області реально відчують зміну якості свого життя», — резюмував Олександр Горган.
Читайте також: Губернатор Київщини заявляє про факти розкрадання сотень мільйонів гривень обласного бюджету
Читайте також: МОЗ радить українцям не використовувати ліки російського виробництва