Суспільство
7 вересня 2017
Гриневич заявила, що освіту в Україні мають надавати державною мовою
Гриневич: Дитина має бути готова спілкуватися державною мовою.
news-image

Редакція законопроекту "Про освіту", який 5 вересня ухвалила у другому читанні Верховна Рада, розширює вживання української мови у сфері освіти, і це "цілком природно й нормально". Про це сказала міністр освіти Лілія Гриневич в інтерв'ю "Громадському радіо", передає «Є!».

Гриневич підкреслила, що Україна – єдина країна-носій української мови, і вона є державною.

Неприпустимо, коли у школах із мовами національних меншин діти, здобувши повну загальну середню освіту, не вміли розмовляти цією мовою, вивчали всі предмети мовою меншини, а в результаті мали обмежений доступ до вищої освіти в Україні, бо не могли нормально скласти Зовнішнє незалежне оцінювання з інших предметів, з української мови і літератури, яке є обов'язковим. Я переконана, що ця стаття є в інтересах дітей, громадян України, щоб у них були рівні права та можливості, а також в інтересах держави Україна, – заявила міністр.

На її думку, сьогодні Україна рухається у правильному напрямку в питанні використання української мови в системі освіти.

Мовою освіти має бути державна мова. Якщо візьмете будь-яку розвинену країну, яка дбає про розвиток своєї мови, вона завжди здійснює освіту в середній школі здебільшого державною мовою, а у вищій – обов'язково державною мовою, – сказала Гриневич.

Вона зазначила, що дитина, яка зростала в іншому мовному середовищі, має право здобувати початкову освіту рідною мовою.

У дитини ще не було часу оволодіти державною мовою. Цей час потрібно дати. І він є як раз під час навчання у початковій школі. Далі ми будемо нарощувати кількість предметів, які викладаються українською мовою. Сьогодні вся проблема в тому, що в цих школах усі предмети вивчають мовою національних меншин до 11 класу, – заявила міністр.

Вона розповіла про пілотний експеримент Міносвіти, де діти вивчають половину предметів рідною мовою, а половину – українською.

І ці діти значно успішніші і ввступають до вишів. Тому підхід, який там закладений такий, що дошкільна і початкова освіта здобувається рідною мовою. Під час навчання в початковій школі великий натиск іде на оволодіння державною мовою. Починаючи з базової освіти, ми здійснюємо навчання українською мовою, – сказала вона.

Гриневич зазначила, що це не означає, що у школах не будуть вивчати рідну мову дитини.

Можливо, якийсь предмет додатково рідною мовою. Але дитина вже повинна бути готова спілкуватися державною мовою. Саме довкілля та початкова школа – дуже сприятливий час, щоб дитина входила в інше мовне середовище. Для дітей слов'янських мовних груп, тобто для поляків і росіян, це взагалі не є проблемою, складнішим оволодіння державною мовою є в інших мовних груп: в угорців, у румунів. Тому для них у навчальних планах можемо передбачити більш поступове оволодіння українською мовою, – розповіла міністр.