Суспільство
7 вересня 2017
«Польща зацікавлена в тому, щоб тут були працівники з України» - віце-міністр соцполітики
Станіслав Швед повідомив, що в Польщі працює приблизно 1 млн громадян України.
news-image

Виступаючи на одній із панельних дискусій 27 Економічного форуму в місті Криниці-Здруй, віце-міністр родини, праці і соціальної політики Польщі Станіслав Швед заявив про те, що Польща надалі зацікавлена в присутності працівників з інших країн, у тому числі з України, передає «Є!» із посиланням на Радіо Польща.

За словами віце-міністра, його відомство стежитиме за ситуацією на польському ринку праці після введення безвізового руху для українців, що відбулося в червні цього року.

Як зазначив віце-міністр, відомо що запровадження безвізового руху стане приводом змін у зайнятості.

«Ми знаємо, що для цих осіб надалі потрібний дозвіл на працевлаштування, але також знаємо, що після в’їзду до країни ЄС на основі безвізового руху, такому працівникові легше влаштуватися на роботу в тіньовій сфері», – сказав політик.

Віце-міністр Станіслав Швед нагадав, що число громадян України, які працюють у Польщі, оцінюється приблизно на 1 мільйон.

«Ми дуже зацікавлені в тому, щоб особи з України працювали в нас, нам також залежить, щоб ця робота виконувалася згідно з відповідними стандартами», – заявив політик.

Як він додав, працівники з України заповнюють місце, що залишилося внаслідок виїзду за кордон поляків.

Олег Дубіш з Польсько-української господарчої палати звернув увагу, що за межами України працює приблизно 7,5 мільйона її громадян. Найбільше українських заробітчан у Польщі, Італії, Іспанії, Португалії та Росії. Проте, останнім часом зменшилося число українців, що працюють у Росії.

Під час зустрічі в Криниці представлено дані Національного банку Польщі на тему працівників з України. Як повідомлено, середня заробітна плата українців у Польщі – це 2105 злотих (496 євро), 34 відсотки від цієї суми вони призначають на життя. 2016 року українці переказали з Польщі приблизно 8,1 мільярда злотих (майже 2 мільярди євро).

Читайте також: Додон покарає всіх військових, причетних до навчань з Україною