Події
8 вересня 2017
На Дніпропетровщині з'явився унікальний храм для АТОвців
Вишиті рушники, та ікони в цей храм несли прості люди.
news-image

У Нікополі священик із РФ створив храм, присвячений воїнам АТО. Отець Меркурій, якого з Росії витиснули представники Московського патріархату, тепер щоранку молиться за полеглих оборонців України, інформує «Є!», з посиланням на ТСН.

Звичайний будинок колишньої лікарні, що майже 10 років стояв порожнім, тепер перетворюється на церкву, вхід до котрої прикрашений синьо-жовтим та червоно-чорним прапорами. 

"Ми – українська церква, і прапори у нас українські", - пояснює священик.

Отець Меркурій вісім років служив в Ногінську, але минулої осені через суд Московський патріархат добився рішення, щоб його церкву знести. Священик повернувся на Батьківщину і вирішив, що в його новому скромному храмі кожному буде зрозуміло, що в країні йде війна.

Тепер у церкві є рушник пам'яті, на котрому записані 30 прізвищ полеглих в обороні України місцевих жителів. 

"Ми нещодавно відспівували 31-го, він помер у київському шпиталі", - каже настоятель.

Вишиті рушники, та ікони в цей храм несли прості люди. Особливо отець Меркурій цінує підсвічник – його подарував Микола Гайдук і поїхав на війну.

"Останнє прохання було, якщо з ним щось трапиться, аби стояв під іконою Миколая Чудотворця", - каже священик.

Маленьку іконку вишила бісером дружина одного з бійців, тільки Гайдук цього так і не побачив – загинув у Луганському на Донеччині.

Храм ремонтували силами АТОвців, які допомагали і з куполом, і з хрестом. Ремонт триває в майбутній трапезній – там отець Меркурій тримає великий хвіст від снаряда, котрий сам привіз із передової.

"Гостинці "руського міра". Принципово привіз", - каже він.

До храму молитися за сина приходить Віктор Біжко та каже, що в такій церкві можна й повінчатися з жінкою. І хоч храм діє зовсім недовго, він уже встиг отримати першу похресницю – маленька Олеся, командирська доня, народилася, коли тато був на позиціях. За кума ротний узяв свого бойового побратима.

Читайте також: В Одесі поліцейський змушений був силою вгамовувати іноземця, який пропустив чергу до перукаря