Суспільство
9 вересня 2017
ЗНО в 2018 році: дата проведення, нові правила
Зовнішнє незалежне оцінювання пройде з одинадцяти предметів.
news-image

Зовнішнє незалежне оцінювання у 2018 році пройде з 22 травня по 14 липня.

Про це йдеться в наказі Міністерства освіти і науки, передає прес-служба Українського центру оцінювання якості освіти (УЦОЯО), інформує «Є!», з посиланням на expres.ua.

Зокрема, згідно з наказом, кожен зареєстрований учасник має право скласти тести максимум з чотирьох предметів. Зовнішнє незалежне оцінювання пройде з одинадцяти предметів: українська мова і література, історія України, математика, біологія, географія, фізика, хімія, англійська, іспанська, німецька та французька мови. Наголошується, що випускникам старшої школи загальноосвітніх навчальних закладів результати ЗНО з трьох предметів будуть зараховані як результати державної підсумкової атестації. Ці учасники повинні обов'язково скласти: українську мову та літературу, математику чи історію України (на вибір), та ще один предмет з вищевказаного списку.

Зміст тестів буде відповідати програмам ЗНО, затверджених наказом Міністерства освіти і науки №77 "Про затвердження програм зовнішнього незалежного оцінювання для осіб, які бажають здобувати вищу освіту на базі повної загальної середньої освіти". Також наголошується, що в наступному році для проведення ЗНО з англійської, іспанської, німецької та французької мов будуть використовуватися тести двох рівнів складності: рівня В1 і В2. Новацією цих тестів буде частина "Розуміння мови на слух", що передбачає прослуховування звукових фрагментів та виконання завдань до них.

Випускники загальноосвітніх навчальних закладів, які хочуть зарахувати результат ЗНО з іноземної мови як оцінку за державну підсумкову атестацію та вивчали цю мову на профільному рівні, повинні скласти тест рівня В2. Крім того, у 2018 році зовнішнє незалежне оцінювання з української мови та літератури будуть проходити учні (слухачі, студенти) професійно-технічних, вищих навчальних закладів, які в 2018 році отримають повну середню освіту. Їм результати тестування з цього предмету зарахують як оцінки держатестації за рівнем повної загальної середньої освіти. Нагадаємо, експерти Українського центру оцінювання якості освіти дійшли висновку, що найкраще ЗНО-2017 склали абітурієнти з Києва та Львівської області. Саме в цих регіонах найбільше абітурієнтів здали ЗНО на 160-200 балів.

Читайте також: Як допомогти дитині добре навчатись у школі: поради