Події
12 вересня 2017
На Всесвітній конгрес суддів не пропустили делегацію Росії
Темою IV Конгресу Всесвітньої конференції з конституційного правосуддя стало Верховенство права і конституційне правосуддя в сучасному світі.
news-image

Судді Конституційного суду Росії на чолі з главою Валерієм Зорькіним не потрапили на професійну конференцію, Всесвітній конгрес суддів у Вільнюсі.

"Вперше в історії Конгресу на нього не був допущений голова Конституційного суду РФ Зорькін та інші російські судді, які приймали рішення і визнали анексію Криму", - написала у своєму Facebook очевидець подій, народний депутат України від Блоку Петра Порошенка Ірина Фріз.
"Відкрито кажучи, в світі немає іншого прикладу, щоб судова влада була настільки дискредитована", - заявив глава Конституційного Суду Литви Дейнюс Жалімас, пише Фріз.

Це рішення також вітала присутня на конференції президент Литви Даля Грібаускайте.

"Ми не можемо тиснути руки і ніколи не будемо запрошувати тих, хто наступає на верховенство права і рішення яких ламають долі тисяч людей. Ми маємо заступитися за тих людей, хто бореться за свободу, права людини і демократію", - процитувала лідера Литви Фриз.

Темою IV Конгресу Всесвітньої конференції з конституційного правосуддя стало Верховенство права і конституційне правосуддя в сучасному світі. Захід подібного масштабу проходить в Європі вперше, в його роботі беруть участь понад 300 фахівців з конституційного права з 90 держав.

Україна і обговорення порушення територіальної цілісності країни внаслідок агресії Москви стали ключовими темами Конгресу, зазначила Фриз.