Політика
14 вересня 2017
Іспанія відреагувала на відмову Австрії видати Фірташа
Іспанська прокуратура опублікувала свою заяву в газеті El Mundo.
news-image
Антикорупційна прокуратура Іспанії зробила заяву в зв'язку з рішенням Земельного суду Відня від 29 серпня, який відхилив запит на видачу українського бізнесмена Дмитра Фірташа

Іспанська прокуратура, що займається боротьбою з корупцією та організованою злочинністю (ПБКОЗ), опублікувала свою заяву в газеті El Mundo, інформує «Є!», з посиланням на espreso.tv.

У зверненні стверджується, що хоча віденський суд і розцінив надіслані з Іспанії документи "недостатньо конкретними", іспанська сторона вважає, що доказів провини Фірташа цілком достатньо. У зв'язку з цим Іспанія сподівається на австрійську прокуратуру, яка вже почала оскарження рішення суду.

Як наголошують іспанські прокурори, Фірташ тісно пов'язаний з Семеном Могилевичем, який вважається одним з найнебезпечніших у світі мафіозі й входить до переліку 10 найбільш розшукуваних американським ФБР утікачів. Основне звинувачення проти Фірташа в Іспанії, яке стало приводом для оголошення його в міжнародній розшук в листопаді 2016 року, - відмивання на іспанській території мільйонів євро.

Разом з тим, прокуратура визнає, що сам Фірташ ніколи не займався будь-якою незаконної діяльністю в Іспанії. За її версією, тут діяв його партнер - бізнесмен сирійського походження Харес Юссеф, який і підтримував "структуру відмивання грошей", а також його син Максим.

Протягом 2016 року в Іспанії було затримано 16 осіб за підозрою в причетності до цієї структури. Серед них - три консультанта-юриста і кілька співробітників банківських установ. Затримання були проведені в Барселоні і Марбельї, де імовірно здійснювалося відмивання грошей.

Капітали в Іспанію, за даними ПБКОЗ, надходили для відмивання найчастіше з офшорних зон, наприклад, з Кіпру або Британських Віргінських островів. Вкладалися вони в готельний і ресторанний бізнес, а також у придбання елітної нерухомості на іспанському узбережжі. Конкретну суму грошей, імовірно відмиту Фірташем в Іспанії, прокуратура не називає. За її твердженням, йдеться про суму, що значно перевищує 10 млн євро.

Читайте також: Ляшко відреагував на затримання радикала на хабарі у 70 тисяч доларів
Читайте також: Австрійський суд не видасть Фірташа Іспанії, - ЗМІ