Світ
18 вересня 2017
Спогади польських жертв радянського тоталітаризму з'явилися в Інтернеті
У веб-мережі опубліковано перші 500 спогадів поляків - жертв і свідків радянського тоталітаризму.
news-image

Польський Центр дослідження тоталітаризмів імені Вітольда Пілєцького опублікував у веб-мережі перші п'ятсот спогадів польських жертв і свідків радянського тоталітаризму. Ці публікації з'явилися в Інтернеті у 78 річницю нападу Радянського Союзу на Польщу, передає «Є!» із посиланням на Радіо Польща.

Спогади збирали, починаючи з 1943 року, серед солдатів армії генерала Владислава Андерса, а також цивільного населення. Половину отриманих документів перекладено на англійську мову.

Зібрані спогади можна знайти на сайті Zapisyterroru.pl. Їх оприлюднення стало можливим завдяки підписаній на початку 2017 року угоді між Центром дослідження тоталітаризмів і Гуверівським інститутом війни, революції і миру США.

Віце-міністр культури Польщі Маґдалєна Ґавін запропонувала всім зацікавленим зайти на веб-сторінку Центру.

«Прошу всіх поляків вивчити інформацію, що з'явилася у базі Центру дослідження тоталітаризмів, перевірити перелік свідків, поштові індекси населених пунктів. Можливо, комусь вдасться знайти там спогади своїх рідних», – сказала вона.

У 1942 році генерал Андерс вивів із СРСР 80 тисяч солдатів і 40 тисяч мирних жителів. Їхні розповіді про пережите збирало спеціальне Бюро документів. Приблизно 30 тисяч таких документів опинилося після війни у США.

Директор Європейських зборів в бібліотеці і архіві Гуверівського інституту Мацєй Сєкєрський зазначив, що важливу роль в передачі інституту документів, зібраних генералом Андерсом, відіграв польський емісар, учасник підпільного руху опору періоду Другої світової війни Ян Карський, який зустрічався з політиками та представниками польських організацій у Парижі.

Центр дослідження тоталітаризмів імені Вітольда Пілєцького – це організація Міністерства культури і національної спадщини Польщі, створена в 2016 році. Вона документує злочини як німецького, так і радянського тоталітарних режимів. Усі спогади жертв, їхній сімей та рідних збираються в рамках проекту «Записи терору» («Zapisy terroru»).

Читайте також: «Українцям не треба звертати увагу на сторонніх воронів». Сьогодні - день народження Михайла Драгоманова