Економіка та бізнес
19 вересня 2017
У липні аграрії отримали дотації на 400 мільйонів, Косюк — 132
Лідерами з отриманих дотацій продовжують залишатись підприємства Миронівського хлібопродукту Юрія Косюка, які отримали 132 млн грн, тобто третину від усієї суми за липень.
news-image

ДФС опублікувало дані отримувачів дотацій за липень 2017 року, згідно з якими аграріям було виплачено 400 мільйонів гривень.

Про це повідомляє «Є!» з посиланням на Економічну Правду.

Лідерами з отриманих дотацій продовжують залишатись підприємства Миронівського хлібопродукту Юрія Косюка, які отримали 132 млн грн, тобто третину від усієї суми за липень.

Їх отримали наступні підприємства: ТОВ "Вінницька Птахофабрика", ПрАТ "Миронівська ПФ", СТОВ "Старинська Птахофабрика", ПрАТ "Оріль-Лідер", ДП "Перемога Нова", ТОВ "Птахофабрика Снятинська Нова".

Другим найбільшим отримувачем дотацій у липні була група компаній Укрлендфармінг Олега Бахматюка із 41 млн грн.

Загалом дотації в липні отримали 789 юридичні особи, а з початку року – 1215. Загальна сума виплат становила 2,315 млрд грн.

Так, з початку року Миронівський хлібопродукт отримав 942 млн грн із державного бюджету, тобто 41% усіх виплачених дотацій. На другому місці група компаній Укрлендфармінг із 236 млн грн, частка — 10%.

Напередодні власник "МХП" Юрій Косюк в інтерв'ю НВ заявив, що отримані його компанією державні дотації отримані справедливо і не пов'язані із його колишнім місцем роботи в Адміністрації президента.

Раніше прем'єр-міністр Володимир Гройсман також пояснював, що порядок підтримки аграрного сектора передбачає підтримку конкретного виробника, який демонструє найвищі показники.

Миронівський хлібопродукт та Укрлендфармінг займають значну частку на ринку м'яса птиці та яєць.

17 серпня Миронівський хлібопродукт опублікував звіт про фінансові результати за перше півріччя 2017 року, згідно з яким чистий прибуток становив 210 млн дол, 58% виручки компанії становив експорт. В 2017 році компанія виплатила власникам 78 млн дол дивідендів.

Згідно з даними Держстату, ціни на м'ясо в Україні виросли на 24% від початку року.

Нагадаємо, у 2017 році вперше в історії почала виплачуватись спеціальна бюджетна дотація на сільське господарство. Вона була запроваджена в кінці 2016 року і передбачає дотацію пропорційно до розміру сплаченого до бюджету ПДВ.

Про те, що дана формула виплати субсидій буде надавати сильні переваги саме виробникам продукції птахівництва Економічна правда писала в 2016 році.

Читайте також:Україна залучила  млрд від розміщення єврооблігацій - Порошенко

Читайте також:У Путіна щодо миротворців є «чорний» план Б, – експерт