Політика
19 вересня 2017
Уряд Молдови звернувся до Конституційного суду щодо конфлікту з президентом
Кабмін просить суд пояснити, що робити прем'єр-міністру й парламенту, коли президент повторно відмовляється призначити запропонованого ними міністра
news-image

Уряд Молдови на спеціальному засіданні у вівторок ухвалив рішення запросити Конституційний суд, що робити в разі, якщо президент повторно відмовляється призначати запропонованого прем'єром міністра, передає «Є!»

"Уряд звертається до Конституційного суду за поясненнями частини 6 статті 98 конституції Молдови, щоб роз'яснити дії, які можуть зробити прем'єр-міністр і парламент країни, якщо президент повторно відмовляється призначати міністра. Дії уряду спрямовані на те, щоб уникнути блокування міністерства оборони", - йдеться в повідомленні прес-служби уряду.

Раніше прем'єр Павло Філіп висловив думку, що президент Ігор Додон порушить Конституцію, якщо не ухвалить повторно запропонованого урядом кандидата в міністри оборони Євгена Стурзу. Додон вже вдруге відхилив його кандидатуру, пояснивши, що у Стурзи немає необхідного досвіду для такої роботи, і запропонував на цю посаду генерала Віктора Гайчука, який вже очолював оборонне відомство в 2001-2005 роках.

У бесіді з кореспондентом ТАРС глава Молдови підкреслив, що ніколи не затвердить кандидатуру Стурзи. Він заявив, що наполягатиме "на професійному військовому".

Відносини між гілками влади в Молдові загострилися після того, як у вересні уряд вирішив направити молдовських військових на навчання НАТО в Україні всупереч забороні президента, який вважається верховним головнокомандувачем. У відповідь Додон видав наказ, що забороняє військовим залишати межі країни без його дозволу, і зажадав відставки виконуючого обов'язки міністра оборони.

Після цього лідер правлячої в Молдові Демократичної партії Володимир Плахотнюк повідомив, що парламент збереться на спеціальне засідання, де прийме ряд законів, що обмежують діяльність глави держави. За його словами, в першу чергу будуть внесені поправки в закон "Про національну оборону", які дозволять уряду направляти молдовських військових на навчання за кордоном без згоди президента.

Читайте також: Президент Молдови хоче, щоб Україна відмовилась від нового закону «Про освіту»