Україна
22 вересня 2017
Клімкін нагадав про зобов'язання після відмови України від ядерного арсеналу
Використання зброї масового знищення - це лише один із найбільш помітних проявів, що ставить під загрозу всю систему міжнародного права.
news-image

Порушення Росією міжнародних домовленостей, насамперед Будапештського меморандуму, створило умови, коли такі угоди не можуть гарантувати мир та нерозповсюдження ядерної зброї у світі. На цьому наголосив у четвер на міністерському засіданні РБ ООН глава МЗС України Павло Клімкін, передає «Є!» з посиланням на Укрінформ.

"Коли в 1990-х роках Україна добровільно знищила третій за розмірами ядерний арсенал у світі, ми були переконані у верховенстві таких міжнародних принципів, як недоторканність міжнародних кордонів, а також територіальна цілісність і суверенітет", - зазначив український міністр на обговореннях, присвячених нерозповсюдження зброї масового знищення.

У той же час, за його словами, нині Україна все ще високо цінує ці принципи.

"Але ми усвідомили, що вони не є сакральними для всіх. Ми були дуже наївними", - зазначив Клімкін.

У цьому зв'язку він підкреслив, що "порушення міжнародного права, в тому числі у сфері нерозповсюдження, є однією з найважливіших загроз для міжнародного миру і безпеки".

Він зазначив, що використання зброї масового знищення - це лише один із найбільш помітних проявів, що ставить під загрозу всю систему міжнародного права.

Більше трьох років тому Росія здійснила акт військової агресії проти України. Але це також продемонструвало, що "урочиста обіцянка ядерної держави поважати незалежність і суверенітет України" нічого не варто.

"Розповіді Росії про те, що вона не порушувала Будапештський меморандум, оскільки ядерна зброя не використовувалася проти моєї країни, є ще однією цинічною маніпуляцією фактами", - зазначив глава українського МЗС.

У зв'язку з цим він акцентував, що зараз це тільки заохочувати режими, які прагнуть посилити свій ядерний потенціал і безумовно, матиме вплив на глобальну архітектуру нерозповсюдження.

Читайте також:Країни НАТО виступили проти нової угоди ООН про заборону ядерної зброї