Суспільство
27 вересня 2017
Екс-посадовець «торгував» персональними даними українців
На його комп’ютері виявлено більш ніж 250 баз даних, які заборонені у вільному доступі та захищаються законом.
news-image

Правоохоронці викрили 40-річного мешканця Київщини, який за гроші збував у мережі Інтернет персональні дані українців. За місцем проживання та прописки зловмисника поліцейські провели санкціоновані обшуки, передає «Є!» із посиланням на прес-службу Нацполіції.

За результатом проведених обшуків поліцейські вилучили комп’ютерне обладнання, та мережеву техніку, яку використовував зловмисник для розповсюдження персональних даних громадян. На його комп’ютері виявлено близько 250 різноманітних баз даних, серед яких і бази даних пенсійного фонду, де він раніше працював технічним працівником.

У поліції зауважили, що чоловік продавав бази даних для отримання коштів.

Триває досудове розслідування за ч. 2 ст. 362 (Несанкціоновані дії з інформацією, яка оброблюється в електронно-обчислювальних машинах, автоматизованих системах, комп'ютерних мережах або зберігається на носіях такої інформації, вчинені особою, яка має право доступу до неї) КК України.

Поліцейські наразі встановлюють яким чином та звідки чоловік отримував доступ до цих баз даних. У той же час кіберполіція не виключає той факт, що зловмисник, маючи відповідну технічну освіту самостійно втручався в роботу комп’ютерів користувачів або ж заражав їх шкідливим програмним забезпеченням, для того щоб отримати необхідну йому інформацію. За цим фактом розглядається питання щодо відкриття кримінального провадження за ст. 361 КК України.