Україна
29 вересня 2017
Екскурсія будівлею Верховної Ради: 13 цікавих фактів (фото)
У парламенті вперше була влаштована екскурсія для представників ЗМІ.
news-image

Коли відбулося перше засідання у сучасній будівлі Верховної Ради? З ким із нардепів хочуть сфотографуватися відвідувачі парламенту? Скільки важить люстра у сесійній залі? Які зміни в інтер’єрі будівлі не вдалося запровадити спікеру Андрію Парубію ? Про це журналісту ІА «Єдність» вдалося дізнатися під час екскурсії по історичній будівлі Верховної Ради України. Зауважимо, що екскурсія саме для представників засобів масової інформації відбулася у стінах парламенту вперше.
Підсумовуючи побачене, ми залюбки ділимося із вами інформацією. Отже, 13 цікавих фактів про будівлю Верховної Ради.

1. Спорудження сучасної будівлі Верховної Ради було закінчено у травні 1939-го року. І вже 26 липня у новій сесійній залі відбулося перше засідання Другої сесії народних депутатів I скликання. Раніше народні обранці засідали у будівлі, нині відомої як Будинок вчителя.
2. Первісний архітектурний проект передбачав, що купол будівлі увінчає трійка коней. Задум не був втілений.
3. У 1939 році у сесійній залі парламенту височилась 4-метрова фігура Йосипа Сталіна. Праворуч від скульптури знаходився барельєф із зображеннями Маркса, Єнгельса та Леніна.
4. Сесійна зала парламенту розрахована на 1 тис. місць, ії площа становить 650 кв.м.

5. Люстра сесійної зали Верховної Ради, яка вироблена із білого та кольорового кришталю, важить 4 тонни. Відомо, що у 1957 році вона коштувала 500 тис. рублів. Раз на рік, під час літньої відпустки народних обранців, люстру лебідкою повільно опускають на рівень крісел та влаштовують «банний день». Попри чутки, які були розповсюджені в інтернеті про те, що люстра нібито ледь тримається і може впасти, технічна служба Верховної Ради запевняє, що освітлювальний прилад закріплений надійно і падати на голови нардепів не збирається.

6. Чинний спікер парламенту Андрій Парубій намагався внести зміни в інтер’єр сесійної зали парламенту. Зокрема, він вважав, що у залі мають бути розміщені зображення трьох постатей, які є важливими для Верховної Ради: князя Володимира, Ярослава Мудрого та Пилипа Орлика. Але після консультацій із митцями стало зрозуміло, що ця ідея може зруйнувати загальний вигляд сесійної зали, який вважається завершеним у плані дизайну та архітектури. Спікер відмовився від ідеї.


7. У будівлі Верховної Ради було встановлено першу в Україні систему кондиціонування повітря. Це було у 1957 році.

8. Другий поверх будівлі парламенту прикрашає картина "Державотворення" (художник О. Кулаков), в основі сюжету якої - події 24 серпня 1991 року, коли 346 депутатів із 362 присутніх проголосували за незалежність України (3 народних обранці утримались, 12 не голосували. "Проти" проголосував лише один депутат – комуніст Альберт Корнєєв). Після історичного рішення нардепів до сесійної зали був внесений синьо-жовтий Державний Прапор України. Прізвища нардепів, які проголосували за незалежність нашої держави, присутні на картині.


9. У серпні 2017 до Дня Державного Прапора України на першому поверсі парламенту був встановлений мармуровий портал, де відтепер зберігається головний прапор України, який був внесений до сесійної зали 24 серпня 1991 року. Влаштування порталу коштувало 1 млн 300 тис. гривень. У планах – встановлення подібних порталів на другому поверсі будівлі, де будуть розташовані Конституція України та Пересопницьке Євангеліє.


10. У серпні 2017 році у приміщенні Верховної Ради почала діяти експозиція, яка є першою сходинкою у створенні Музею українського парламентаризму. Серед експонатів - прапор Державного Центру Української Народної Республіки в екзилі, грамота про складання повноважень ДЦ УНР, документи радянських спецслужб. А також - оригінальний лист за підписом Симона Петлюри - першого Президента УНР у вигнанні, в якому він, зокрема, пише: «У минулому треба шукати вказівки для майбутнього. В цьому - вся філософія історії народів і подій».


11. У Верховній Раді працює дитяча кімната, у якій можуть залишити малят (від 2 до 7 років) парламентарі, працівники Апарату Верховної Ради та відвідувачі. Послуга є безоплатною. Кімната обладнана камерами спостереження, до яких батьки отримують код доступу і за допомогою гаджетів можуть спостерігати за дитиною.

 

12. За перший квартал 2017 року у будівлі парламенту було проведено 400 екскурсій, учасниками яких стали 1400 екскурсантів. За словами екскурсоводів Верховної Ради, найбільш популярним депутатом, з яким відвідувачі хочуть сфотографуватися, є Олег Ляшко.

13. Верховна Рада стала першим державним органом в Україні, який спільно з Google створив 3D-тур будівлею парламенту. Щоб здійснити 3D-тур, необхідно зайти на сервіс Google Maps у режимі Street View та знайти там Верховну Раду України за адресою: місто Київ, вулиця Михайла Грушевського, 5.


Інформаційне агентство «Єдність» висловлює подяку за влаштовану екскурсію прес-службі Верховної Ради та особисто Ірині Кармелюк.