Світ
29 вересня 2017
«Кожен громадянин України піддається перевірці» - в одному з магазинів Польщі дискримінують українців
У магазині в місті Барлінек розмістили табличку з написом, що кожного українця піддаватимуть перевірці.
news-image

Одна з користувачок Facebook опублікувала світлину зі скандальною таблицею-попередженням, встановленою над касами у магазині Bimex у місті Барлінек Західнопоморського воєводства. «Увага! Кожен громадянин України, пройшовши касу піддається перевірці», - написано на табличці польською та українською мовами, передає «Є!» із посиланням на Польське радіо.

Коментатори під світлиною пишуть про сором та збентеження.  Інші не вірять тому, що подібне повідомлення могли насправді розмістити у магазині, але авторка світлини запевняє, що це не фейк.

«Зрештою, не тільки українці крадуть, згідно з таким міркуванням, вони повинні піддавати контролю усіх, хто виходить з магазину. Інша річ – як вони знатимуть, що дана особа є громадянином України? Вони не мають права перевіряти документи клієнтів», - наголосила вона.

Портал Wirtualna Polska взяв коментар у власника магазину Єжи Бітеля. Він пояснив, що табличку було встановлено після того як громадянин України вкрав дві сумки продуктів.

«Насправді вона висіла добу, але її вже знято. Я сказав зробити її (табличку - ред.) під впливом імпульсу, надто швидко. Не таким мав бути зміст таблички. Щиро вибачаюся перед усіма, хто почувається ображеним. Таблички з таким змістом не може бути», - сказав він.

Єжи Бітель також сказав, що українці - це проблема в його магазині і в усьому Барлінеку та підкреслив, що вони крадуть значно частіше, ніж поляки.

«Поляк може щось вкрасти раз на місяць. З українцями такі історії трапляються навіть чотири рази на тиждень. Я мусив найняти двох додаткових охоронців», - поскаржився власник магазину Bimex.

Тим часом Центр з моніторингу расової та ксенофобської поведінки на своїй сторінці у Facebook написав, що «це скандальний випадок дискримінації осіб у зв’язку з їхньою національністю». В організації запевнили, що докладуть усіх зусиль, аби особи, відповідальні за встановлення таблиці  понесли відповідальність.

«Пильно повідомимо про цю ситуацію прокуратуру, речника громадянських прав та посольство України в Польщі», - поінформували представники Центру.

Нагадаємо, у Польщі працює приблизно 1,2 млн українців. У найближчі роки число працівників зі сходу буде збільшуватися.

Читайте також: Сьогодні в «ЛНР» гастролює Стас П'єха