Політика
30 вересня 2017
Конкурс до Верховного суду: Порошенко прокоментував результати
Вища рада правосуддя навіть не відсіяла одіозних суддів, яких забракувала громадська рада
news-image

В Україні у Верховний суд можуть пройти судді, які свого часу забороняли виходити на Майдан. Це при тому, що нібито був конкурс з тестами та практичними завданнями. Окремо оцінювали репутацію та доброчесність служителів Феміди. Відбір тривав майже рік. Сьогодні Вища рада правосуддя рекомендувала призначити 111 кандидатів, з яких чверть мають "підмочену" репутацію.

Інформує «Є!», з посиланням на 24tv.ua.

Аквісти, які стежили за конкурсом суддів, організовували акції протесту декілька разів. Відбір вважали несправедливим, бо 80 % кандидатів раніше вже працювали суддями, а чверть – недоброчесні. Були претензії у громадськості і до того, як відбирали переможців. З 1000 необхідних балів прозоро склавши тести і практичне завдання, кандидати могли набрати лише 200 балів. За якими критеріями нараховували решта 800 незрозуміло.

Після того, як вже Вища рада правосуддя оприлюднила результати, сумнівів не залишилось: конкурс – це фікція, а справжні результати комісія узгодила з владою, кажуть у Громадській раді доброчесності.

ВРП мала би прибрати найбільш одіозних громадян, щоб не провокувати суспільство і продемонструвати, що якийсь конкурс таки відбувається. Насправді, вона не просто цього не зробила, а цинічно, грубо продемонструвала, що вона в "гробу бачила" суспільство і громадськість з їх пропозиціями, – заявив голова Громадської ради доброчесності при ВККСУ Віталій Титич.

Вища рада правосуддя навіть не відсіяла одіозних суддів, яких забракувала громадська рада. За словами голови Вищої ради правосуддя Ігоря Бенедисюка, вони не мають законодавчих підстав та мети перевіряти висновки Громадської ради доброчесності.

Громадськість результатів "конкурсу" чи "неконкурсу" до Верховного суду не сприймає, а от президент одразу після його завершення назвав взірцевим.

Ми вправі пишатися нашим конкурсом, який впринципі може правити за взірець і для інших держав, – зазначив Президент України Петро Порошенко.

Саме очільник країни має поставити своїм підписом остаточну крапку у справі Верховного суду.

Читайте також: У Житомирській обл. двох журналістів засуджено до 9 років ув'язнення за сепаратизм
Читайте також: «Кожен громадянин України піддається перевірці» - в одному з магазинів Польщі дискримінують українців