Події
3 жовтня 2017
У МЗС України відреагували на референдум про незалежність Каталонії
Україна вважає нелегітимним проведений каталонською владою 1 жовтня 2017 поточного року референдум, який був заборонений Конституційним судом Іспанії через його невідповідність Конституції держави.
news-image

У міністерстві вважають нелегітимним референдум про незалежність Каталонії і переконані, що Іспанії вдасться демократичним шляхом вирішити внутрішньополітичні проблеми, пише «Є!» з посиланням на Тиждень.

У Міністерстві закордонних справ України вважають нелегітимним референдум про незалежність Каталонії і переконані, що Іспанія зможе демократичним шляхом вирішити внутрішньополітичні проблеми. Про це повідомила речниця МЗС України Мар'яна Беца на запит агентства "Інтерфакс-Україна".

"Україна вважає нелегітимним проведений каталонською владою 1 жовтня 2017 поточного року референдум, який був заборонений Конституційним судом Іспанії через його невідповідність Конституції держави", - сказала Беца.

Також вона зазначила, що Україна підтримує готовність уряду Іспанії до політичного діалогу з парламентськими політичними силами для відновлення правопорядку і стабільності в рамках конституційного поля країни.

"Переконані, що Іспанія як одна з лідерів демократії в світі, спираючись на міцний фундамент демократичних традицій і цінностей, які свого часу зумовили мирний перехід від диктатури до демократії і згодом - до членства в НАТО і ЄС, буде демократичним способом вирішувати всі нагальні проблеми внутрішньополітичному житті ", - наголосила речниця МЗС.

При цьому Беца підкреслила, що Україна виступає за безумовне повагу суверенітету і територіальної цілісності всіх держав світу в межах міжнародно визнаних кордонів і дотримання ними основоположних принципів і норм міжнародного права.

Нагадаємо, 1 жовтня, у Каталонії, автономній області на північному сході Іспанії, відбувся референдум за незалежність. Уряд Каталонії заявив, що за відокремлення від Іспанії висловилися 90% каталонців, а всього в голосуванні взяли участь близько 2,3 млн осіб. Іспанія вважає референдум незаконним, силовики намагалися йому перешкоджати, в результаті сутичок понад 800 людей отримали поранення.

Читайте також:Ми не хочемо травматичного розриву з Іспанією, - лідер Каталонії