Політика
3 жовтня 2017
«В тих країнах, що розказують нам, як треба жити, немає українських шкіл», - нардеп
Андрій Іллєнко прокоментував незадоволення деяких країн щодо українського закону Про освіту.
news-image

Те, що на український закон Про освіту влада окремих країн так болісно і так неадекватно реагує, а ще дозволяє собі розмовляти в такому тоні,  на жаль, свідчить про слабкість нашої зовнішньої політики.  Таку думку висловив у кулуарах парламенту народний депутат від "Свободи" Андрій Іллєнко, коментуючи незадоволення низки європейських країн щодо нового освітнього закону, передає кореспондент «Є!»
Він зауважив, що "свободівці" голосували проти закону Про освіту тому що, на їх думку, "закон не несе нічого нового у плані мовного питання, а лише консервує ситуацію у такому стані, як вона є".

"Якщо звернути увагу на ту ж саму Угорщину, то слід зазначити, що по всьому периметру свого кордону вона має такі ж самі проблеми стосовно мовного питання. Зокрема, зі Словаччиною, Сербією, Румунією, а тепер ще з Україною. Це - штучна історія, яка має отримати жорстку відповідь, бо в такому хамському тоні ніхто не має права говорити з Україною. Навіть більше - це наші внутрішні справи. І ніхто нічиїх прав не порушує", - сказав Андрій Іллєнко.

 

"Перше, що я хотів сказати, коли почув ці претензії з боку Угорщини: "Добре, можете закрити всі українські школи на території Угорщини". Але проблема в тому, що там немає жодної української школи, і ніколи не було. Так, при тому, що там живе дуже багато українців, там немає українських шкіл. Як немає українських шкіл в тих країнах, що сьогодні розказують нам, як треба жити", - наголосив нардеп.


Він зауважив, що в країні мають забезпечуватися права національних меншин, але неприйнятною є ситуація, коли громадянин України не знає державної мови.

"Вивчення рідної мови - це священне право, яке не можна забирати. Але, коли український громадянин навчається в українській школі, закінчує її та не знає державної мови - цю ситуацію допустити не можна, цього немає в жодній країні Європи", - вважає "свободівець".


Андрій Іллєнко наголосив, що мовне питання можна поставити таким чином: "ненадання можливості вивчення державної мови українським громадянам, зокрема, угорського походження - це їх дискримінація".

"Бо їх конкурентоздатність, можливість навчатись в вищих навчальних закладах, можливість працювати на високооплачуваній кваліфікованій роботі фактично обмежується через те, що їм не надають вивчити українську мову в школі. Тобто нам треба ставити питання саме так: ми боремося проти дискримінації українських громадян, наприклад угорського походження", - наголосив нардеп.


Політик підкреслив, що це "скандал на порожньому місці" та зауважив, що Україні треба захищати свої національні інтереси й приймати відповідні закони.

"Інші країни мають жити так, як вважають за потрібне, але до нас з подібними хамськими та агресивними нападками нехай не лізуть", - підсумував нардеп.
Читайте також: В Україні понад 6 тисяч дітей виховуються в інтернатах