Світ
4 жовтня 2017
Парламент Франції прийняв антитерористичний закон
Тепер документ надійде на обговорення Сенату.
news-image

Національні збори (парламент) Франції затвердили законопроект по боротьбі з тероризмом, який істотно розширює повноваження влади в сфері безпеки.

Інформує «Є!», з посиланням на informator.news.

У вівторок, 3 жовтня, 415 депутатів проголосували за підготовлений міністром внутрішніх справ Жераром Колоном документ, 127 були проти, 19 утрималися, – повідомляє Reuters.

У числі інших законопроект підтримали соціалісти і консервативні Республіканці”. Тепер документ надійде на обговорення Сенату, де група “Республіканці” володіє більшістю мандатів. Як очікується, остаточне рішення буде винесено в середині жовтня.

За словами Колона, депутати нижньої палати парламенту дали “рішучу відповідь на постійну загрозу” з боку терористів, зокрема з угрупування “Ісламська держава” (ІГ). На рахунку ІГ – більшість влаштованих у Франції терактів, які забрали життя в цілому 241 людини.

Законопроект передбачає, зокрема, наділення органів влади на постійній основі повноваженнями, які вони досі отримували тільки в результаті введення режиму надзвичайного стану. Серед іншого, мова йде про право глави МВС або глав департаментів обмежувати свободу пересування підозрюваних без рішення суду, а також про масштабне поліцейському контролі на вокзалах і в аеропортах.

Крім того, законопроект дозволяє владі закривати релігійні установи, якщо в них поширюються ідеї і теорії”, що сприяють зростання терористичної загрози. Досі така можливість була тільки при наявності відповідних текстів чи усних заяв.

Читайте також: В СБУ відреагували на відкриття представництва «ДНР» у Франції