Світ
4 жовтня 2017
У Туреччині археологи розкопали стародавні дитячі іграшки
Вік могил оцінюється приблизно в дві тисячі років.
news-image

Археологи розкопали дитячі іграшки в могилах в стародавньому грецькому місті Паріон, яке розташовувалося на території сучасного села Кемер на північному заході Туреччини.

Вік могил оцінюється приблизно в дві тисячі років, отже, іграшки того ж періоду або трохи старше, інформує «Є!», з посиланням на nv.ua.

Місто, в якому знайшли гробниці, було засноване грецькими колоністами в 709 році до нашої ери. Однак, в той час, коли були побудовані гробниці, Паріон був римською колонією в провінції Азія. Це був процвітаючий центр торгівлі з містами Егейського моря.

Під час розкопок виявили поховання дорослих і дітей. Дітей ховали в окремих гробах, в які клали іграшки. Деякі предмети, судячи з усього, були улюбленими іграшками померлих, а деякі - швидше за все якимось "посмертним даром". Мабуть, це робилося для того, щоб іграшки могли супроводжувати дітей в потойбічному світі.

Крім того, в ході розкопок в цьому ж місті вчені виявили глиняну посудину віком дві тисячі років, яка є давнім аналогом сучасних пляшечок для годування грудних дітей. Вона виглядає як мініатюрний чайник з крихітною ручкою і носиком.

"2000 років тому дівчинки грали з ляльками, як з Барбі, так само вони роблять і зараз. Хоча об'єкти змінилися, люди завжди мали один і той же менталітет", - вважає учасник розкопок, професор Хасан Касаоглу.

 Втім, фотографія з розкопок спростовує міркування вченого - сучасні діти не звертають особливої уваги на знахідки.

Читайте також: Російський телеканал випустив фільм про те, що Земля плоска, а NASA всіх обманює (відео)