Події
4 жовтня 2017
Порошенко пропонує Раді визнати ОРДЛО окупованими Росією територіями, - законопроект
Межі тимчасово окупованих територій в Донецькій і Луганській областях визначаються за поданням Генерального штабу Збройних сил України Міністерством оборони України.
news-image

Президент Петро Порошенко пропонує Верховній Раді визнати території, захоплені бойовиками на Донбасі такими, які окупувала Російська Федерація. Про це йдеться в президентському проекті закону "Про особливості державної політики щодо забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій і Луганській областях". Законопроект був зареєстрований у парламенті сьогодні, 4 жовтня , пише «Є!» з посиланням на 112.

Зокрема, в Донецькій і Луганській областях тимчасово окупованими Росією територіями визнаються сухопутна територія та внутрішні води в межах міст, районів, селищ і сіл, де встановлена окупаційна влада і загальний контроль з боку Збройних сил РФ.

"Межі тимчасово окупованих територій в Донецькій і Луганській областях визначаються за поданням Генерального штабу Збройних сил України Міністерством оборони України", - йдеться в документі.

У законі також зазначено, що правовий статус цих територій визначається зазначеним законопроектом, а також принципами міжнародного права.

Окупація територій Росією є нелегітимною і не створює для РФ жодних територіальних прав, зазначено в проекті закону. 

"Діяльність збройних сил та інших військових формувань Російської Федерації і окупаційної адміністрації Російської Федерації, суперечить нормам міжнародного гуманітарного права, є незаконною, а будь виданий у зв'язку з такою діяльністю акт є недійсним і не створює правових наслідків", - стверджує президент у своєму законопроекті.

Зазначено, що метою державної політики щодо забезпечення суверенітету над окупованими територіями є їх звільнення і відновлення конституційного порядку на них.