Суспільство
5 жовтня 2017
Горбатюк: Через «поправки Лозового» до КПК справи Майдану доведеться закрити
Зміни до Кримінального процесуального кодексу.
news-image

Всі провадження, які нині розслідуються щодо злочинів часів Революції гідності, будуть закриті через зміни до Кримінального процесуального кодексу, прийняті Верховною Радою 3 жовтня.

Про це у коментарі Тиждень.ua заявив начальник Департаменту спеціальних розслідувань Генпрокуратури Сергій Горбатюк, передає «Є!».

Вчора Верховна Рада прийняла зміни до КПК. Зокрема, врахували і поправки народного депутата Андрія Лозового. Відповідно до цих змін, усі провадження, які ми розслідуємо у злочинах проти Майдану, після вступу закону в дію треба буде закрити, – сказав Горбатюк.

Він зазначив, що згідно із новими положеннями КПК, пропонованими Лозовим, якщо впродовж року слідство не зможе встановити підозрюваних у скоєнні злочину, слідчий зобов’язаний закрити провадження.

Якщо є зареєстрована справа за фактом скоєння злочину, але в ній немає підозрюваного і її не зможуть розслідувати впродовж року – провадження треба закривати. Поправки Лозового визначають, що слідчий матиме 6 місяців на розслідування загального строку і ще на 6 місяців терміни може подовжити суд. Все. Інших варіантів для продовження термінів не передбачено, – зазначив Горбатюк.

Він також зауважив, що у змінах, пропонованих Лозовим, відсутні перехідні положення, які б регламентували дію нових норм щодо вже існуючих розслідувань.

В Конституції прописано: якщо зміни до закону пом’якшують відповідальність підозрюваного – закон має зворотну дію. І це стосується лише Кримінального кодексу. Однак практика Європейського суду говорить, що і процесуальні зміни, тобто зміни до КПК, у випадку пом’якшення відповідальності також можуть мати зворотну дію, - підкреслив голова ДСР.
Навіть якщо цю практику не брати до уваги – в законі немає перехідних положень, в яких треба було б прописати, що нові норми КПК застосовуються з моменту вступу закону в дію. Однак цього немає. А в законі написано, що строки на розслідування течуть не з моменту оголошення про підозру, а з моменту реєстрації злочину в Єдиному реєстрі досудових розслідувань, – додав він.

Горбатюк зазначив, що нині у Департаменту спецрозслідувань є провадження, яким скоро виповниться чотири роки.

30 листопада 2013-го було зареєстроване перше кримінальне провадження. І у нас є фактові провадження, яким скоро виповниться 4 роки. Чому так? Скажімо, у нас провадження за фактом злочину і в ньому є невстановлені особи. Коли з’являється підозрюваний, із фактової справи ми виділяємо окреме провадження, оголошуємо людині підозру і зупиняємо розслідування, аби строки не спливали, - пояснив Горбатюк.
А щодо інших невстановлених осіб продовжуємо розслідування у фактовій справі. Однак тепер фактові кримінальні провадження підпадають під дію закону, який вчора прийняла Верховна рада. Відтак – мають бути закриті. У мене просто немає слів, – додав він.

Горбатюк також наголосив, що у нардепа Лозового, який вносив вищезгадані поправки до КПК, був конфлікт інтересів.

Згідно із законом про запобігання корупції народний депутат Лозовий, який вносив зміни до КПК, мав конфлікт інтересів. І він мав повідомити керівництво парламенту, що він вносить зміни до закону, за яким його притягають до кримінальної відповідальності. І керівництво Ради, і його колеги з комітету мали вказати на цей конфлікт. Однак цього не зробили і зміни пройшли, – додав очільник ДСР.