Суспільство
5 жовтня 2017
Як київські чиновники захищають інтереси незаконних забудовників: розслідування журналістів
Витрясти душу з незаконних забудовників нещодавно розпорядився Володимир Гройсман.
news-image

Витрясти душу з незаконних забудовників нещодавно розпорядився Володимир Гройсман. Зокрема, доручення на перевірку скандальних забудов отримав міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. Якщо МВС і справді захоче розпочати розслідування в цьому напрямку, то натрапить на резонансну оборудку в столиці – київська влада вирішила знищувати історичні схили на Печерську руками забудовника.

Про це пише 24 Канал, передає «Є!».

У Національному ботанічному саду імені Гришка 130 гектарів розкинулись на історичній зоні. В кожній з печер, які ще не відкриті на схилах заповідника, можна буде знайти унікальні давньоруські церкви, змайстровані понад 800 років тому. Але, як це часто буває, на історичну місцевість зазіхає забудовник.

Про плани звести новобудови впритул до ботанічного саду у центрі Києва журналісти розповідали ще влітку 2016 року. Землю, на якій мають звести будинки, Київрада віддала 12 людям у 2008 році. А вже за кілька місяців всю власність продали в одні руки – столичному підприємцю Автанділу Хачідзе. Чоловік не приховував, що його дружина та знайомі були одними із тих власників земель.

Наразі Окружний адміністративний суд Києва вирішує долю законності висоток на зсувонебезпечній історичній ділянці. Проти будівництва виступила Державна архітектурна будівельна інспекція. Після численних звернень місцевих мешканців та депутатів відомство провело позапланову перевірку, знайшло порушення та у листопаді 2016 року фактично заборонило продовжувати будь-які роботи на ділянці.

На бік забудовників стали київські чиновники і вже в грудні Департамент містобудування та архітектури столичної мерії подав позов на відміну попереднього рішення. Не чекаючи, поки долю забудови вирішить суд, столична влада вже фактично дала старт на будівництво. У серпні на сайті КМДА з'явилось розпорядження про прокладання міжквартального проїзду від Бастіонного провулку до вулиці Мічуріна. У поясненні написано, що дорогу просить забудовник. Місцеві жителі ж впевнені, що Автанділ Хачідзе просто не мав змоги підвозити будматеріали, тому зведена дорога дає зелене світло на повномасштабне будівництво. Відомо, що таке розпорядження особисто підписав мер Києва Віталій Кличко.