Політика
5 жовтня 2017
Парламент проголосував за національну систему кібербезпеки
За допомогою документу у законодавство ввели ряд понять: кібератака, кібербезпека, індикатори кіберзагроз, критично важливі об’єкти інфраструктури тощо.
news-image

Верховна Рада ухвалила у повторному другому читанні і в цілому законопроект № 2126а про основні засади забезпечення кібербезпеки України. “За” проголосували 257 народних депутатів, повідомляє «Є!» з посиланням на 112.

За допомогою документу у законодавство ввели ряд понять: кібератака, кібербезпека, індикатори кіберзагроз, критично важливі об’єкти інфраструктури  тощо.

Окрема стаття присвячена тому, що кібербезпека не має означати "утиски в мережі". Так, законопроет не поширюється на дані, що передають в комунікаційних чи технологічних системах, а також соцмережах, блог-платформах, відеохостингах тощо.

Об'єкти кіберзахисту - комунікаційні системи, кому б вони не належали, в яких обробляються національні інформаційні ресурси та/або які використовуються в інтересах органів держвлади, правоохоронців і військовиків. І об'єкти критичної інфраструктури. І комунікаційні системи, які використовуються для електронного урядування, електронної комерції чи документообігу.

Є й перелік об'єктів критичної інфраструктури - підприємства в галузях енергетики, хімічної промисловості, транспорту, інформаційно-комунікаційних технологій, електронних комунікацій, у банківському та фінансовому секторі тощо (незалежно від форми власності).

При цьому Кабмін формує умови віднесення до об'єктів критичної інфраструктури, Нацбанк - також, тільки у банківській системі.

В Україні про кібербезпеку дбає купа органів - Держспецзв'язку, Нацполіція, СБУ, Міноборони, Генштаб ЗСУ, розвідка і Нацбанк.

У законопроекті детально прописані повноваження кожної з цих служб. Зокрема, Держспецзв'язку забезпечує функціонування Державного центру кіберзахисту, урядової команди реагування на комп’ютерні надзвичайні події України CERT-UA, СБУ - бореться з кібершпигунством, Міноборони - готується відбити воєнну агресію у кіберпросторі тощо.

Діяльність всіх зазначених органів координують президент - через РНБО та Національний координаційний центр кібербезпеки у складі РНБО.

Зі свого боку, уряд створює умови для роботи системи аудиту інформаційної безпеки на об’єктах критичної інфраструктури - крім банківської системи, там цим займається Нацбанк.

Читайте також:США допоможуть Україні захиститися від кіберзагроз