Україна
6 жовтня 2017
В НАЗК знають 85 способів як вдосконалити перевірку е-декларацій
Експерти EUACI наголошують на необхідності запровадження обов’язкової формули обчислення необгрунтованих статків/незаконного збагачення.
news-image
Національне агентство з питань запобігання корупції за допомогою експертів Програми «Антикорупційна ініціатива ЄС в Україні» (EUACI) провело аналіз бізнес-процесів повної перевірки е-декларацій і підготувало звіт з 85 рекомендаціями стосовно їх удосконалення.

Про це повідомляє прес-служба НАЗК, інформує «Є!», з посиланням на ukrinform.ua.

"За результатами вказаного аналізу підготовлено звіт, у якому вказується на проблеми, з якими доводиться стикатися у процесі проведення повної перевірки е-декларацій та надано 85 рекомендацій щодо їх усунення чи удосконалення процесу перевірки", - йдеться у повідомленні.

Відповідно до рекомендацій, покращення бізнес-процесів у НАЗК може відбутись після усунення зовнішніх обмежень, зокрема, шляхом надання НАЗК доступу до державних реєстрів, необхідних для проведення перевірок, та удосконалення порядку проведення повної перевірки декларацій.

Для порівняння у звіті наводиться інформація про Румунське агентство з питань доброчесності (АNI), яке володіє доступом до всіх необхідних баз даних та щороку проводить близько 4 000 перевірок декларацій.
"Будучи в таких же умовах, НАЗК зможе обробляти у декілька разів більше декларацій, ніж румунські колеги, зважаючи на кількість проведених на сьогодні повних і спеціальних перевірок декларацій за відсутності модуля верифікації та наявності доступу до лише 11 з 23 необхідних реєстрів та баз даних", - переконані у Нацагентстві.

Як поінформували у НАЗК, експерти EUACI наголошують на необхідності запровадження обов’язкової формули обчислення необгрунтованих статків/незаконного збагачення як зобов’язуючої настанови для всіх зацікавлених сторін процесу повної перевірки декларацій, розслідування, провадження та судового розгляду справ щодо незаконного збагачення. Водночас одним із невідкладних питань експерти вважають запровадження електронної системи розподілу справ щодо повної перевірки декларацій та передача НАЗК функцій адміністрування Реєстру е-декларацій.

Крім цього, експерти EUACI підкреслюють необхідність уповноваження НАЗК самостійно приймати внутрішні рішення щодо процедури й методів перевірки декларацій без реєстрації цих рішень у Міністерстві юстиції, поінформували у Нацагентстві.

Читайте також: НАЗК перевірить декларацію нардепа Дзензерського через мільйонні борги перед російським банком