Суспільство
28 січня 2015
Жовто-блакитна стрічка на грудях колишнього в'язня Освенциму викликала скандал і бурхливі засудження в мережі
Колишній в'язень, а нині харківський професор Ігор Малицький взяв участь у заході з нагоди 70-річчя визволення табору смерті Освенцима
news-image

У Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту в Польщі за участю президента Броніслава Коморовського пройшли заходи з нагоди 70-ї річниці визволення колишнього нацистського табору смерті Освенцима (нім. Аушвіц), пише Є | Єдність.інфо із посиланням на Харківські вісті.

У заході також взяв участь Президент України Петро Порошенко. У місто Освенцим приїхали близько 300 осіб, яким вдалося вижити в концтаборі, в тому числі українці. Серед них - харківський професор Ігор Малицький.

Його онука, Аліса Малицька, написала у Фейсбуці, що дідусеві 90 років, він досі викладає в Українській інженерно-педагогічній академії, набирає методички на комп'ютері, користується файл обмінниками, і щодня надсилає внучці смс-ки.

На церемонії Ігор Малицький з'явився з жовто-блакитної стрічкою на лацкані його піджака. Якщо відкрити початкову фотографію в Фейсбуці російського телеканалу РТ там можна прочитати наступні коментарі:

"Дідусь і не в курсі, що йому" повісили ". Якби знав, дав би доброго стусана нащадку "визволителів". Дивно бачити на в'язні концтабору прапор країни, де фашистські карателі - герої нації. Забули поляки про Волинь ... ".
" А нафіга у в'язня на фото хохляцька стрічечка на одязі ? Це - подяка визволителям з Нахтігаль ?! "

Довідка. Нацистська Німеччина створила Освенцим в 1940 році як місце позбавлення волі для поляків. Це - комплекс німецьких концтаборів і таборів смерті, що розташовувався біля міста Освенцим. З 1942-го він став найбільшим місцем винищення євреїв Європи. В Освенцімі нацисти знищили щонайменше 1,1 млн. чоловік, в основному євреїв, а також поляків, циган, радянських військовополонених і в'язнів інших національностей. 27 січня 1945 табір був звільнений солдатами Червоної Армії