Політика
9 жовтня 2017
Депутати пропонують ввести державний контроль за ГМО-продукцією
Контроль за виробництвом та розповсюдженням ГМО-продукції потрібні не лише для вирішення внутрішніх проблем, це і частина зобов’язань перед ЄС, які Україна взяла на себе, підписавши Угоду про асоціацію.
news-image

У Верховній Раді зареєстрований законопроект «Про державний контроль за генетично модифікованою продукцією у сільському господарстві та харчовій промисловості», пише «Є!» з посиланням на портал АгроПерспектива.

Про це повідомляє прес-служба одного з авторів законопроекту №7186, народного депутата Олега Кулініча.

«Зараз в Україні фактично відсутній контроль за виробництвом та розповсюдженням генно-модифікованої продукції, немає правил регулювання на жодному з етапів — починаючи від наукових досліджень в цій галузі і закінчуючи реалізацією готової ГМО-продукції. А таке регулювання потрібне нам не лише для вирішення наших внутрішніх проблем, це і частина наших зобов’язань перед Європейським Союзом, які Україна взяла на себе, підписавши Угоду про асоціацію», — прокоментував реєстрацію законопроекту Олег Кулініч.

Згідно з пояснювальною запискою, законопроект встановлює правове регулювання для здійснення державного контролю за дореєстраційними випробуваннями ГМО, державною реєстрацією ГМО, розміщенням ГМО та ГМ-продуктів на ринку, включаючи вирощування, переробку, використання в якості харчових продуктів та кормів.
Окрім того, законопроектом визначено повноваження органів державної влади у сфері поводження з ГМО.

Законопроект також встановлює пряму заборону на розміщення на ринку незареєстрованих ГМО та пропонує процедуру реєстрації ГМО та їх розміщення на ринку. Також документ встановлює чіткі вимоги до маркування ГМ-продукції та запроваджує правила щодо її простежуваності, що не дозволять вводити споживача в оману.
Законопроектом пропонується передбачити адміністративну та кримінальну відповідальність за порушення правил генно-інженерної діяльності та поводження з ГМО. 

Читайте також:За розкладом: коли пити каву, щоб отримати максимальну користь