Події
9 жовтня 2017
Україна не дала політичний притулок організатору гей-парадів у Білорусі й травесті-диві Мадам Жужу
У своїй заяві-анкеті в Міграційну службу Тарлецький указав, що був вимушений покинути свою країну з політичних і соціальних причин.
news-image

Україна відмовилася надати політичний притулок організаторові гей-парадів у Білорусі, громадському активістові й журналістові Едварду Тарлецькому. Про це йдеться в матеріалах суду, передає «Є!» із посиланням на Українські Новини.

Громадянин Білорусі Тарлецький звернувся в Окружний адміністративний суд Києва з позовом до Державної міграційної служби України, що у вересні 2016 року відмовилася визнати його біженцем або особою, що вимагає додаткового захисту.

Відповідно до матеріалів справи, Тарлецький залишив Білорусь і в'їхав в Україну 4 серпня 2009 року.

Із заявою про надання політпритулку він звернувся 5 травня 2016 року.

У своїй заяві-анкеті в Міграційну службу Тарлецький указав, що був вимушений покинути свою країну з політичних і соціальних причин, оскільки він організовував гей-паради в Мінську й виступав проти дискримінації сексуальних меншин.

"Крім того, позивач указав, що його було відправлено у психіатричну лікарню з діагнозом шизофренія через те, що він працював травесті-дівою в клубах. Серед іншого позивач указав, що він не може повернутися у свою країну, оскільки його відправлять у в'язницю, де буде порушено його права й буде неминуче сексуальне знущання", - сказано в судовому рішенні.

Міграційна служба не знайшла підстав для надання Тарлецькому статусу біженця. Він оскаржив це рішення в суді.

Суд не знайшов доказів примусового лікування активіста в психіатричній установі, а також підтвердження відкриття проти нього кримінальних справ у Білорусі.

Крім того, Міграційна служба вказала в суді, що позивач має заробіток в Україні, оскільки виступає як травесті-діва під псевдонімом "Мадам Жужу".

"З огляду на вищевикладене, суд дійшов висновку, що позивач добровільно покинув країну походження в пошуках кращої долі й прагне підвищити рівень матеріального добробуту й поліпшити умови праці й свій рівень життя", - вирішив суд.

Таким чином, 3 жовтня 2017 року суд визнав законним рішення Міграційної служби й відмовив у наданні Тарлецькому політпритулку.

Читайте також: Луценко назвав кількість нерозкритих убивств в Україні