Суспільство
10 жовтня 2017
Україна посідає перше місце за кількістю психічних розладів у Європі
У 2017 році відзначається 25-річний ювілей Всесвітнього дня психічного здоров’я, який був заснований Всесвітньою федерацією психічного здоров’я у 1992 році та відзначається 10 жовтня.
news-image

Згідно статистики в Україні 1,2 млн жителів (це більше 3% всього населення) страждає психічними розладами, і цей показник з кожним роком зростає. Вже котрий рік поспіль Україна посідає перше місце за кількістю психічних розладів у Європі – майже 2 мільйони українців щороку стають пацієнтами психіатричних лікарень. За оцінками фахівців, від різноманітних нервових розладів страждає кожен третій українець. Про це повідомляє прес-служба Мінсоцполітики, пише «Є!» з посиланням на 112.

У  2017 році відзначається 25-річний  ювілей  Всесвітнього дня психічного здоров’я, який був заснований Всесвітньою федерацією психічного здоров’я у 1992 році та відзначається 10 жовтня. Метою цього заходу є підвищення  обізнаності населення в галузі охорони психічного здоров’я.

"Психічне здоров'я має першочергове значення для особистого благополуччя, підтримки здорових сімейних відносин і здатності кожної окремої людини зробити внесок в життя суспільства. Адже, фізичне здоров'я неможливе без психічного здоров'я", - зазначають в прес-службі.

Найважливіше, що втрачає людина через нервово-психічні розлади – це працездатність. Інвалідизація від психічних захворювань вийшла на друге місце серед інших захворювань.

Так, за прогнозами Всесвітньої організації охорони здоров’я, до 2020 року психічні розлади увійдуть до першої п’ятірки хвороб, які лідируватимуть за кількістю людських працевтрат, пов’язаних з цими захворюваннями. Психічні розлади обженуть у цьому плані навіть серцево-судинні захворювання, які нині традиційно тримають пальму першості у структурі захворювання населення земної кулі.

Нагадаємо, що раніше головний психіатр Міноборони, начальник клініки психіатрії ГВКГ полковник Олег Друзь, 19 вересня на комітеті з питань охорони здоров'я заявив, що "93% учасників АТО є потенційною загрозою для суспільства і потребують лікування". Ця заява викликала бурхливу реакцію, зокрема в мережі інтернет учасники АТО і волонтери активно висловлювали незгоду з його твердженням. Пізніше міністр оборони Степан Полторак відсторонив Друзя від посади.

Читайте також:Подбайте про своє здоров'я: 8 звичок, які знищують ваш імунітет