Політика
11 жовтня 2017
У ЄС пропонують запровадити нову модель для України, Грузії та Молдови – «Східне партнерство+»
Комітет ЄП рекомендує нову модель "Східного партнерства" та створення цільового фонду.
news-image

Комітет Європейського парламенту у закордонних справах рекомендує запровадити модель "Східне партнерство+" для України, Грузії і Молдови, щоб поглибити євроінтеграцію цих країн. Відповідне рішення пропонують ухвалити на саміті "Східного партнерства", який відбудеться 24 листопада у Брюсселі, повідомила прес-служба комітету, передає «Є!».

У моделі "Східне партнерство+" асоційовані країни, які досягли значного прогресу в пов'язаних із ЄС реформах, матимуть перспективу скасування тарифів на роумінг, вступу в митний, енергетичний та цифровий союзи, а також приєднання до Шенгенської зони.

Також комітет Європарламенту рекомендує створити цільовий фонд України, Грузії і Молдови, який міг би зосередитися на приватних і державних інвестиціях у соціально-економічну інфраструктуру цих країн.

Резолюцію, яка містить ці рекомендації для саміту "Східного партнерства", було підтримано 40 членами комітету ЄП, шестеро парламентаріїв проголосувало "проти". Проект резолюції буде винесено на голосування Європарламенту в листопаді цього року.

"Східне партнерство" — проект Євросоюзу, що має основною заявленою метою розвиток інтеграційних зв'язків ЄС із шістьма країнами колишнього СРСР: Україною, Молдовою, Грузією, Азербайджаном, Вірменією та Білоруссю.