Події
11 жовтня 2017
СБУ затримала диверсантів, які на замовлення ДНР мали підірвати потяг Маріуполь-Київ
Теракт планувався щодо пасажирів потягу Маріуполь-Київ. Точна дата мала бути визначена організатором теракту.
news-image
9 жовтня СБУ затримала двох громадян України, які на замовлення "ДНР" готували теракти в Маріуполі. Про це на брифінгу щодо попередження терористичних актів повідомив голова СБУ Василь Грицак, передає «Є!» з посиланням на Еспресо.TV.
 
"Нам вдалося попередити низку терактів. Одним з перших мав стати теракт на залізничній станції в Маріуполі", - повідомив Грицак.

За його словами, теракт планувався щодо пасажирів потягу Маріуполь-Київ. Точна дата мала бути визначена організатором теракту. 

"Навіть якщо б був реалізований лише один з терактів, були б значні людські жертви. За задумом російських спецслужб, теракти мали провести для дестабілізації ситуації як в Маріуполі, так і в АТО і по всій Україні, щоб показати неспроможність українських правоохоронців забезпечити безпеку мирних громадян", - зазначив глава СБУ.

Контррозвідка в Донецькій і Луганській областях встановила, що цілями терактів були не військові обєкти, а місця масового скупчення громадян.

Зазначається, що диверсанти отримували завдання від так званого МГБ "ДНР". За свідченням одного з диверсантів, дії погоджували з кураторами з Росії, зокрема з військовим фахівцем, який вчив їх зібрати вибуховий пристрій.

"Організатором диверсійної групи став відомий нам ще з 2014 року бойовик "ДНР" Дмитро Забуцький. Він воював у складі "ДНР", згодом у "ПВК Вагнера". Бойовик отримав завдання зібрати диверсійну групу з числа знайомих, які мешкають на підконтрольній українській владі території", - наголосив Грицак.

Двох диверсантів затримали під час вчинення дій по реалізації теракту в Маріуполі. При цьому в них вилучили дві протипіхотні міни, що були споряджені дистанційним приводом. 

Також, за словами голови СБУ, диверсанти мали підірвати низку інших соціальних об'єктів у мирних регіонах Донеччини.