Світ
12 жовтня 2017
В Україні відбувається дикий печерний націоналізм, - молдавський депутат
ПАРЄ може вимагати в України скасування закону про освіту.
news-image

Члени Парламентської асамблеї Ради Європи, серед яких лідирують представники Румунії, під час дебатів у ПАРЄ жорстко розкритикували освітній закон.

Про це повідомляє  кореспондент "Європейської правди", пише «Є!».

"Я займаюся румунською меншиною 25 років, але те, що відбувається зараз, безпрецедентно", - заявив, зокрема, румунський депутат Віорел Річард Бадя.

Він спробував переконати депутатів у тому, що потреба переходу на українську є надуманою. 

"Багато років тому тодішній румунський президент зустрівся з Кучмою. І тоді український президент не говорив українською, бо не знав її... То про що ми говоримо?", - пояснив він.
"В Україні відбувається дикий печерний націоналізм, ПАРЄ має вимагати в України скасування закону про освіту", - доповнив його молдавський депутат Влад Батрінча. Примітно, що низка політиків вимагали скасування закону в цілому.

Натомість, українські депутати відповіли, що знання державної мови є обов’язковим для подальної інтеграції в суспільство.

"Лише по дві години на тиждень виділялося на українську. Як результат, учні угорських і румунських шкіл не могли здати екзамени у ВНЗ", - пояснив зокрема голова української делегації Володимир Ар’єв.

Читайте також:Угорщина хоче перегляду угоди Україна-ЄС через закон про освіту

Читайте також:Меншини в Європі мають володіти державною мовою країни, де вони живуть, - генеральний секретар Ради Європи