Семерак: Треба істотно підвищувати ставки так званого екологічного податку
Семерак: Я перепрошую: вони продають метал за світовими цінами, а податок платитимуть 37 копійок?
news-image

Ставки так званого екологічного податку в Україні треба істотно підвищувати, сказав міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак в інтерв'ю ZN.UA, передає «Є!».

Ми маємо чітко врегулювати, куди саме можуть бути спрямовані ці кошти. І ввести відповідальність за їхнє неналежне використання. Усе одно левова частка сьогодні і в майбутньому має залишатися на місцях. Ми маємо, з одного боку, на національному рівні врегулювати пріоритети використання цих коштів. З іншого – треба істотно підвищувати ставки так званого екологічного податку, – зазначив він.

Семерак додав, що податок на викиди в Україні істотно нижчий, ніж в інших країнах: "У багатьох країнах світу є так званий вуглецевий податок. В Україні податок на викиди СО2 – 37 копійок за тонну, у Швеції – узагалі €118 за тонну, у Фінляндії – €54–58, в Норвегії – від €3 до €47, в Данії – €23, у Великобританії – €22, в Ірландії – €20. За нашим моніторингом, найбільш низькі ставки в Мексиці та Польщі – на рівні €1 за тонну. Але в нас цей показник у сто разів нижчий. Коли я почав про це говорити, то відразу "повстали" і металурги, і "незалежні" депутати. Мовляв, що ви робите? Якщо ставка буде на рівні Польщі, то ціна на тонну металу зросте на , а це зробить нас неконкурентними на світових ринках, упаде економіка і так далі. Я перепрошую: вони продають метал за світовими цінами, а податок платитимуть 37 копійок? Чи це не абсурд?".

Міністр підкреслив, що цього року Міністерство екології та природних ресурсів уперше опублікувалорейтинг топ-100 забруднювачів.

Жоден телеканал не показав цього рейтингу. Тому що власники цих підприємств і телеканалів – ті ж самі люди. Але це не означає, що ми маємо скласти руки і миритися із ситуацією, – заявив Семерак.