"Нафтогаз" вимагає від "Газпрому" 6,2 млрд дол. за зниження транзиту
Українська компанія звернулася до суду з позовом на російський "Газпром"
news-image

НАК "Нафтогаз України" 13 жовтня 2014 року звернувся до Арбітражного інституту Торгової палати Стокгольма з позовом про ретроактивний перегляд транзитного контракту на 2009-2019 роки, повідомив "Газпром".

Про це пише Є | Єдність.інфо з посиланням на "Інтерфакс-Україна".

Заявник вимагає:

По-перше, визнати, що права і обов'язки НАК "Нафтогаз України" по транзитному контракту на 2009-2019 рр. підлягають передачі ПАТ "Укртрансгаз".

По-друге, визнати, що певні положення контракту, які будуть згодом уточнені, є недійсними і/або нечинними і повинні бути доповнені або замінені положеннями, які будуть уточнені, відповідно до енергетичного і антимонопольного законодавства України та Європейського Союзу.

По-третє, зобов'язати "Газпром" виплатити "Нафтогазу" компенсацію за ненадані для транзиту обсяги газу в сумі 3,2 млрд дол., а також відсотки на цю суму.

По-четверте визнати, що транзитний тариф в контракті повинен бути змінений таким чином, як буде вказано у подальших письмових заявах НАК "Нафтогаз України" відповідно до основних принципів шведського контрактного права.

"Попередня сума вимог складає 6,2 млрд дол. 28 листопада "Газпром" надав відповідь на прохання з арбітражу. 11 грудня було сформовано склад арбітрів", - відзначає "Газпром".