Політика
17 жовтня 2017
Нардеп пояснив, чому президент запропонував скасувати депутатську недоторканність з 2020 року
Петро Порошенко вніс до парламенту свій законопроект про скасування депутатської недоторканності.
news-image

Президент України Петро Порошенко зареєстрував свій законопроект щодо скасування депутатської недоторканності, який "слово в слово" повторює законопроект, запропонований низкою народних депутатів, за виключенням одного моменту: президент пропонує, щоб його закон про скасування недоторканності набув чинності з 1 січня 2020 р. Про це сьогодні повідомив на брифінгу у Верховній Раді народний депутат Юрій Дерев'янко, передає кореспондент «Є!»

Нардеп зауважив, що законопроект про скасування недоторканності, запропонований депутатами, на відміну від президентського законопроекту, має набрати чинності з моменту його прийняття та публікації.
Юрій Дерев'янко звернувся до спікера парламенту Андрія Парубія та депутатів від БПП та "Народного фронту" з пропозицією розглянути питання депутатської недоторканності вже сьогодні на вечірньому засіданні парламенту.
У коментарі журналісту видання "Єдність" нардеп пояснив, чому, на його думку, президент запропонував скасувати депутатську недоторканість не з цієї депутатської каденції, а з 2020 року.

"Президент хоче гарантувати депутатам своєї фракції, а також колишнім регіоналам, які зараз під його дахом, можливість уникнути будь-якого покарання. Формально всі вони будуть мати недоторканність до 2020 р., і це означає, що правоохоронні органи не зможуть повноцінно розслідувати кримінальні справи, до яких вони причетні. А Ви знаєте, що друзі президента є фігурантами багатьох кримінальних справ", - стверджує нардеп.

Нагадаємо, президент Петро Порошенко вніс до парламенту законопроект щодо скасування депутатської недоторканності з 1 січня 2020 року. Згідно з пояснювальною запискою до документа, законопроектом пропонується викласти статтю 80 Конституції України у новій редакції, що скасовує положення, за якими народним депутатам України гарантується депутатська недоторканність, і народні депутати України не можуть бути без згоди Верховної Ради України притягнені до кримінальної відповідальності. Передбачається, що після ухвалення законопроект набере чинності з 1 січня 2020 року.

Читайте також: Під Верховною Радою проходить Всеукраїнська акція на підтримку великої політичної реформи (фото)