Суспільство
18 жовтня 2017
Поширена звичка забирає в людини майже п'ять років життя
Півторагодинний безперервний перегляд телепередач шкодить не менше, ніж цигарка.
news-image

Упродовж шести років науковці з Національної школи здоров'я Австралії спостерігали за 8 800 добровольцями віком понад 25 років, пише «Є!» з посиланням на Добрий Лікар.

Волонтери були поділені по групах. У першій дивилися телепередачі менш як двi години на день, у другій -- до чотирьох годин на день, а в третій -- п'ять годин щодня. Так от, протягом шести років учасники експерименту з останньої групи померли від серцево-судинних недуг і раку.

А загалом, якщо брати до уваги середній вік людини, то, як підрахували науковці, лише година біля голубого екрана вкорочує наше життя на 22 хвилини. А півторагодинний безперервний перегляд телепередач шкодить не менше, ніж викурена цигарка. 

-- Головна проблема затятих телеглядачів, -- коментує дослідження Олег Кульчицький, заступник директора Інституту геронтології АМНУ, -- у тому, що вони мало рухаються. Через гіподинамію сповільнюється обмін речовин в організмі, їжа погано засвоюється, що призводить до труднощів з метаболізмом, підвищення рiвня цукру в крові. А звідси -- цукровий діабет.
Знаєте, який орган видає в людині її спосіб життя найшвидше? Судини! У тих, хто годинами просиджує біля телевізора, жири повністю не розщеплюються, кров стає загустою (це загрожує утворенням тромбів), на судинах активніше відкладаються атеросклеротичні бляшки. А це прямий шлях до інсультів, інфарктів.

 Малорухливiсть викликає застій крові в малому тазі, порушення роботи кишківника, сечостатевої системи. А це -- ризик розвитку раку прямої кишки, простати та інших органів. Не забуваймо, що потерпає і мозок людини. Більшість телепередач подають нам пасивну інформацію, а без аналізу, без мозкової "руханки" нейрони завмирають. Тож старішає людина не лише фізично, а й розумово.

І це лише пришвидшує її біологічний фінал. До речі, свого часу британські медики навіть пропонували супроводжувати телепередачі біжучим рядком "Тривалий перегляд небезпечний для здоров'я".

Година-друга біля голубого екрана шкоди не завдасть. Особливо, якщо ви переглядаєте цікаву телепрограму, фільм. І, до речі, необов'язкового робити це сидячи. Можна рухатися (щось робити в хатi чи, коли маєте тренажер, працювати на ньому) й одночасно дивитися новини. Лише постійний рух -- це доведений фактор довголіття. Ті тварини, які в лабораторіях жили в умовах гіподинамії, старіли й умирали швидше, ніж ті, що не були позбавлені можливості рухатися. При своєму теперішньому раціоні людина має бігати навіть більше, ніж це робила первісна, - заявив експерт.

 

Читайте також:Як супермаркети ошукують покупців: 8 методів