Київський бронетанковий завод звинувачують у використанні неякісної сталі
Детективи НАБУ зазначають, що українська сталь з Лозівського коваль-механічного заводу не підходить для виробництва БТР.
news-image

Національне антикорупційне бюро підозрює Київський бронетанковий завод у використанні неякісної броні для БТР.

Про це повідомили в ухвалі Солом'янського райсуду Києва, інформує «Є!», з посиланням на 24tv.ua.

Представники НАБУ в судовому клопотанні стверджують, що замість бельгійської сталі представники Київського бронетанкового заводу закупили українську. Антикорупціонери встановили, що упродовж 2015 – 2016 років держава витратила на закупівлю сталі марки ATI500AR понад 57 мільйонів гривень. При цьому конструкторською документацією її застосування не було передбачено.

Детективи НАБУ зазначають, що українська сталь з Лозівського коваль-механічного заводу не підходить для виробництва БТР, адже погано захищає від куль. Метал належить до напівпродуктів, оскільки є незагартованою сталлю з безгарантійними механічними властивостями. Гартування відбувалось на Лозівському коваль-механічному заводі, а держпідприємству його продала інша фірма – ТОВ "Альфа Техно Імпорт".

У суді НАБУ звернулось з проханням надати доступ до документів, які зберігаються в Міноборони та Київському бронетанковому заводі. Зокрема, договори укладання оборонного замовлення та звіт про його виконання, технічні характеристики БТР, господарські угоди з закупівлі сталі та інші документи. Суд дозволив ознайомлюватись з усіма паперами, робити необхідні копії без права на вилучення документів.

Зазначимо, що у 2015 році Міністерство оборони України уклало договір зі столичним заводом щодо постачання військовим бронетранспортерів. Під час випробувань були продемонстровані якість та міцність деталей БТР, виготовлених зі сталі марки HB500MOD, що виробляються в бельгійській компанії "NLMK Clabecq". Всі випробування здійснювалися "Центральним науково-дослідним інститутом озброєння та військової техніки ЗСУ".

Читайте також: В Україні створили «розумну» зброю, що знищує цілі одним ударом
Читайте також: Ляшко продав нерухомість колишньому регіоналу за 15 мільйонів