Події
24 жовтня 2017
Насувається кібершторм, який може відключити інтернет
Ізраїльська компанія із захисту від вірусів Check Point попереджає про наближення нового і більш небезпечного кібершторму, який може відключити інтернет.
news-image

Лікарні, банки, громадський транспорт, такі транснаціональні компанії, як Twitter, Spotify, Netflix, Amazon і PayPal, — це лише деякі з об'єктів, які восени минулого року зазнали гігантської кібератаки бот-мережі. Наразі ізраїльська компанія із захисту від вірусів Check Point попереджає про наближення нового і більш небезпечного "кібершторму, який може відключити інтернет", пише «Є!» з посиланням на 112.

"Наші дослідження показують, що зараз затишшя перед найпотужнішою бурею. Насувається кіберураган", — попереджає ця компанія із захисту від комп'ютерних вірусів.

Восени минулого року у всьому світі було відключено великі портали і послуги інтернету, коли великий американський постачальник мережевих послуг Dyn зазнав трьох потужних DDoS-атак (атаки, які блокують послуги). Вони придушили систему, яку Dyn поставляє деяким з найбільших мережевих гравців.

Наслідки були катастрофічними: кілька сотень мільйонів користувачів марно намагалися потрапити на потрібні портали. У Норвегії, зокрема, удару зазнав сайт уряду regjeringen.no.

Ретельно сплановані атаки DDoS виходили одночасно з десятків мільйонів IP-адрес за допомогою використання так званої бот-мережі, що складається з підключених до інтернету заражених вірусом підрозділів.

Згідно з даними компанії Check Point, невідомі хакери на сьогодні розробляють нову гігантську і набагато більш небезпечну бот-мережу, "перехоплюючи" такі електронні прилади звичайного користування, як фотокамери та роутери. Вже мільйон організацій заражено мережею, яку, як побоюються, можна використовувати для відключення великих ділянок інтернету.

"Інтернет речей" (Internett of things, IoT) — це все: від лампочок, дверних замків, кінокамер до холодильників і кавоварок, що легко можна керувати через додаток або за якими легко можна стежити з дачі по інтернету. Якщо ви бачите слово "smart" перед якоюсь річчю, то це, ймовірно, IoT-річ.

Велика частина цих "речей" має величезні уразливості. Продукти доставляють часто зі звичайною прізвищем користувача і стандартним паролем, а програмне забезпечення рідко оновлюється. Тому вони можуть бути дуже уразливими до хакерських атак.

IoT-продукти теж є метою нової бот-мережі. Check Point стверджує, що це нагадує Mirai, яка минулого року завдала величезної шкоди. Але компанія підкреслює, що нова мережа поширюється всією планетою, вона більш витончена і потенційно небезпечніша, ніж Mirai.

"Занадто рано гадати, що мають намір зробити хакери, але, згадуючи колишні DDoS-атаки бот-мережі, які паралізували частину інтернету, потрібно, щоб організації вживали необхідних заходів і приготували механізми захисту до початку атаки", — пише Check Point.

Ця компанія в кінці вересня помітила перші ознаки, що викликають занепокоєння, коли її співробітники виявили, що армія IoT-об'єктів була "завербована", щоб поширити вірус на інші речі. Таким чином, вірус поширюється все швидше і вже заразив об'єкти в усьому світі.

Згідно з порталом Wired, вірус уже вразив роутери D-Link, Netgear і Linksys, а також з’єднані з інтернетом камери спостереження таких компаній, як Vacron, GoAhead і AVTech. Ви можете подивитися список усіх заражених IoT-речей, які Check Point знайшов, тут.

Бот-мережа, що отримала назву "Reaper", поки що не виявляла якоїсь DDoS-активності, але китайська компанія із захисту від вірусів Qihoo 360 пише, що вірус будь-якої миті може змінити тактику, щоб використовувати захоплений об'єкт як "зброю".

Читайте також:На Дніпропетровщині наркозалежний розбійник напав на чоловіка з кухонним топірцем (фото)