Політика
25 жовтня 2017
Росія в ООН ветувала продовження мандата комісії з розслідування використання хімічної зброї в Сирії
До 26 жовтня представники місії повинні назвати відповідальних за напад 4 квітня 2017 року на місто Хан-Шейхун у Сирії.
news-image

Сьогодні в Раді Безпеки ООН Росія наклала вето на продовження мандата місії Спільного механізму з розслідування, яка займається дослідженням використання хімічної зброї в Сирії, повідомляє Reuters, передає «Є!».

Розслідування, проведене ООН та Організацією із заборони хімічної зброї, було одноголосно підтримано 15 членами Радбезу ООН у 2015 році і відновлено у 2016 році ще на рік. Мандат місії закінчується в середині листопада цього року.

До 26 жовтня представники місії повинні назвати відповідальних за напад 4 квітня 2017 року на сирійське місто Хан-Шейхун, унаслідок якого загинули десятки людей.

Болівія підтримала Росію і також проголосувала проти. Представник Китаю під час голосування утримався. 11 країн підтримало продовження мандата місії.

Як пише Центр новин ООН, постійний представник Росії в ООН Василь Небензя "безуспішно" спробував перенести голосування щодо резолюції на 7 листопада. Він заявив, що всім членам Радбезу має бути зрозуміло, для чого було задумано "несвоєчасне ухвалення резолюції".

Навіть більше, я впевнений у тому, та я просто переконаний, що це гранично зрозуміло й авторам цієї непристойної затії. Це задумано не з добрими намірами. Це задумано для того, щоб укотре "ошельмувати" Росію. Але я теж хочу бути гранично зрозумілним: сьогоднішнє рішення ніяк не вплине на долю Спільного механізму з розслідування. Як він функціонував до 17 листопада, так і буде продовжувати функціонувати, яке б рішення не було ухвалено, – зазначив Небензя.