Суспільство
25 жовтня 2017
«Суничка»: що відомо про новий шкільний наркотик (відео)
Новий синтетичний наркотик нібито виглядає як звичайні льодяники, отримати таку «цукерочку» дитина може на перерві абсолютно безкоштовно.
news-image

У мережі поширюється інформація про новий наркотик, що з'явився в українських школах, який самі школярі називають "суницею". Про це повідомляє телеканал «Є!» з посиланням на Наш Київ.

Новий синтетичний наркотик нібито виглядає як звичайні льодяники, отримати таку "цукерочку" дитина може на перерві абсолютно безкоштовно. Журналісти програми "Гроші" стверджують, що дилери вже поширюють його в українських школах.

"Перший наркотик дитині завжди дають безкоштовно спробувати. Це приманка, щоб далі людина зрозуміла: о, я хочу! А наступного разу вже за гроші. Дитина спробувала і просто збожеволіла. Зараз, до речі, дуже багато звернень з дівчатками 15-16 років , - розповідає керівник організації Narconon Наталія Головцова. - Це настільки сильний наркотик, що людину просто відвезли до божевільні, і до нас теж приїжджали хлопці, і ми розуміли, що ми цю людину вже не врятуємо. Його відправляли в психлікарні ".

За словами журналістів, в інтернеті ціна на модну "суницю" починається від 300 гривень, в школах для постійних клієнтів - знижки.

В даний час інформація про "суниці" активно поширюється в соціальних мережах: батьків попереджають про нове захоплення школярів і б'ють на сполох. За інформацією "Обозревателя", вперше повідомлення про новий наркотик розмістила на своїй сторінці в Facebook колишня заступник голови Адміністрації президента Марина Ставнійчук, проте вже 12 жовтня пост був видалений. У ньому Ставнійчук детально описувала зовнішній вигляд нового наркотику, а також повідомляла про випадок, коли дитина з'їла небезпечну "цукерку", а після його доставили в лікарню у важкому стані.

Журналісти звернулися за коментарями до столичного департамент охорони здоров'я, в департамент освіти, а також в поліцію, проте ні в одному з відомств не змогли ні підтвердити, ні спростувати інформацію - фахівці не чули про новий вид "дури".

"Я бачив інформацію в інтернеті, але нічого не можу повідомити, тому як хворих з такою передозуванням у нас не було", - розповів нашим журналістам головний токсиколог департаменту охорони здоров'я КМДА Сергій Недашковський.

Також нічого не знають про "суниці" і в департаменті освіти і науки, молоді та спорту КМДА.

"Будемо вдячні за інформацію, щоб потім прийняти відповідні заходи", - сказали журналістам в прес-службі департаменту.

Працівники поліції, які спеціалізуються на розслідуванні злочинів у сфері обігу наркотиків, також нічого не знають про наркотичному засобі.

У той же час і. о. начальника відділу ювенальної превенції Анна Карпеченкова спростувала новина про наркотик "суниця", назвавши її фейковий. Про це повідомляє "Інформатор".

"Діти - та тема, на якій завжди можна маніпулювати. Але ніякої резонансної ситуації в навчальних закладах нашого міста не існує. Тому панікувати не варто. Фактів поширення наркотичних засобів на території дніпровських шкіл нами не зафіксовано. На жаль, попередити протиправні дії в нічний час ми не можемо, тому як територія навчальних закладів досить велика і відкрита для автомобілістів. У тих школах, де є охорона, ризики поширення заборонених речовин зведені до мінімуму ", - пояснила Анна Карпеченкова.

Раніше повідомлялося, що кияни скаржаться на повсюдну рекламу наркотиків. Фасади будинків в різних районах міста списані пропозиціями всіляких психотропів.