Українців чекають нові обмеження покупок в іноземних інтернет-магазинах
Чиновники стверджують, що нововведення не повинно торкнутися звичайних громадян.
news-image

Міністерство фінансів України запропонувало обмежити кількість безмитних покупок з іноземних інтернет-магазинів трьома на місяць. Про це йдеться в публікації ТОВ «АМБ «Капітал», інформує «Є!», з посиланням на 1news.com.ua.

Зокрема, за четверту посилку в місяць з Aliexpress та інших закордонних магазинів доведеться заплатити податок в 20%. Щоб контролювати цей процес, при фіскальної службі ходять створити спеціальну інформаційну систему. Вона стане відслідковувати, скільки покупок зробив той чи інший отримувач.

Проект також дозволить раз на місяць ввозити товари ручною поклажею чи багажем без оподаткування на суму до € 300. Але лише за умови, що мандрівник перебував за межами України не менше доби, а також в разі, якщо такі кустарні імпортні операції він здійснює не частіше ніж один раз на 5 днів. Якщо ж не дотримуватися правило «24 годин», в силу вступає інше обмеження: щодня можна буде ввозити без сплати податків товару не більше ніж на € 50.

«Разом з тим, хоч оглядати посилки митники мають право без обмежень, нинішнього числа працівників митних органів вистачить на огляд не більше 5% відправлень. А для поштових та експрес-посилок цей відсоток і того менше,»- коментує ситуацію експерт із зовнішньо-економічної діяльності Віта Мірошниченко.

 Законодавчо дії митниці будуть однакові, що до, що після такого законопроекту. Зміниться тільки швидкість роботи — тепер кожну посилку доведеться перевіряти: скільки разів до цього завозив одержувач і не перейшов він дозволений ліміт. Це призведе до того, що одержувачі будуть тижнями чекати митного оформлення».

У Мінфіні запевняють, що контроль кількості посилок здійснюватимуть не в самій межі, щоб не створювати черги та затримки, а вже на території країни — кур’єрськими службами через запит в ГФС.

Чиновники стверджують, що нововведення не повинно торкнутися звичайних громадян, відзначаючи, що трьох покупок в місяць «для особистих потреб» має вистачити всім. А щоденним ввезенням товарів без сплати ПДВ і мита користуються переважно сірі імпортери з метою одержання надприбутку.

Читайте також: У Дніпрі затримано антиукраїнського інтернет-агітатора