Події
30 жовтня 2017
Чи може сімейний лікар відмовитися від пацієнта? - у МОЗ надали відповідь
Є випадки, коли лікар має право відмовитися від подальшого ведення пацієнта.
news-image

У Міністерстві охорони здоров'я пояснили, за яких умов сімейний лікар може відмовити пацієнту в укладенні декларації, передає «Є!» із посиланням на прес-службу відомства.

Зокрема, зазначається, що у статті 9 законопроекту №6327 чітко передбачено, що пацієнт реалізує своє право на вибір лікаря шляхом подання надавачу медичних послуг декларації про вибір лікаря первинної медичної допомоги.

"Лікарю, який надає первинні медичні послуги, забороняється відмовляти у прийнятті декларації про вибір лікаря на підставі наявності у пацієнта хронічного захворювання, його віку, статі, соціального статусу, матеріального становища, зареєстрованого місця проживання тощо, крім випадків, передбачених законодавством", - йдеться в повідомленні відомства.

Випадки, передбачені законом, описані в Основах законодавства у статті 34, де зазначається, що лікар має право відмовитися від подальшого ведення пацієнта, якщо той не виконує медичних приписів або правил внутрішнього розпорядку медзакладу, за умови, що це не загрожуватиме життю хворого і здоров'ю населення.

Читайте також: Столичний рятувальник встановив рекорд України у напівмарафоні в повному бойовому одязі