Події
30 жовтня 2017
Для українців зміняться правила в’їзду в ЄС
Рішення щодо запровадження системи не є остаточним, останнє слово має казати Європарламент.
news-image

Зараз для поїздки до країн Євросоюзу українцям достатньо мати біометричний паспорт, зворотній квиток і документи, які підтверджують мету поїздки, строки перебування та місце проживання, інформує 1NEWS з посиланням на «Є!».

З 2020 року для в’їзду до ЄС необхідно буде пройти попередню авторизацію в системі ETIAS. Для отримання дозволу подорожувати до Європи треба буде зайти на відповідний сайт та заповнити реєстраційну форму з вказуванням ПІБ, дати та місця народження, національності, паспортних даних та мети поїздки, пише Народна Правда з посиланням на mind.ua.

Реєстрацію треба буде проходити раз на три роки. Заповнення однієї форми коштуватиме 10 євро. Відповідь із рішенням треба буде чекати 72 години.

Нові правила, впровадження яких схвалив Комітет Європарламенту питань громадянських свобод, юстиції і внутрішні справ, торгнуться жителів України, Грузії, Молдови, Америки, Канади та інших країн, які мають безвіз з ЄС.

Основною метою впровадження нової системи є збір інформації про іноземних громадян, яка б допомогла визначити чи несуть вони небезпеку. Нові правила є відповіддю на підвищений ризик терористичних атак в європейських країнах.

Рішення щодо запровадження системи не є остаточним, останнє слово має казати Європарламент.

…Як тільки зміни вступлять в силу, вони застосовуватимуться як громадян України, так і до громадян Америки. ETIAS – це не віза. Це більш прозорий і зручний для відвідування ЄС режим. Жителі безвізових країн зможуть, як і раніше подорожувати без віз, але їм необхідно буде проти просту електронну авторизацію перед в’їздом до Шенгену. Система допоможе виявляти нелегальних мігрантів та осіб, що представляють загрозу безпеці ЄС, перш ніж вони прибудуть на кордон, – заявив Артіс Пабрікс, євро парламентар від Латвії.

Схожа система попередньої реєстрації давно працює в США та Канаді.

Українське парламентарі не вбачають у європейській ініціативі нічого протизаконного, більш того, аналогічну форму попередньої онлайн-реєстрації планує ввести і Україна стосовно громадян Росії з 1 січня 2018 року.

Читайте також: Щоб миротворці ООН зайшли, Росія мусить вивести свої сили, - Волкер
Читайте також: У Росії невідомі вбили двох поліцейських