Українець судитиме світовий фінал Red Bull BC One
Розпитали в нашого співвітчизника про усі тонкощі суддівства.
news-image

4 листопада в Амстердамі 16 найсильніших бі-боїв планети змагатимуться за звання кращого з кращих. Україну у світовому фіналі Red Bull BC One представлятиме бі-бой Lussy Sky. Останню 16 путівку до світового фіналу спробує виграти переможець українського сайферу бі-бой Kinder, який змагатиметься на Red Bull BC One Last Chance Cypher з іншими переможцями національних контестів, інформує «Є!».

Визначатимуть переможця судді: Crazy Legs з США, Hong 10 з Південної Кореї, Niek з Нідерландів, AT з Фінляндії та українець InTact. Ми розпитали в нашого співвітчизника про усі тонкощі суддівства.

Розкажи про своє перше суддівство. Що це був за сайфер?

Ось відразу задумався, з першого ж питання. (сміється) Чесно кажучи, я не пам'ятаю який сайфер судив вперше. Думаю, що це було в Бельгії. Не впевнений на 100%, але як мінімум один з перших. Про рік навіть не питай. Може 2012-й або 2013-й.

Розкажи детальніше, за якими критеріями оцінюється вихід бі-боїв?

Брейкінг – це на 100% творчість, як хіп-хоп культура в цілому. Немає чітко визначених критеріїв, немає правил і рамок. Хоча, останніми часом багато діячів і промоутерів посилено намагаються ввести загальну і єдину систему суддівства. Але, як на мене, це не той напрямок, яким нам всім потрібно рухатися.

Творчість завжди є суб'єктивною. Комусь подобається, комусь не подобається. Так само в танці – сьогодні ти переміг і судді прийняли твій посил. А завтра з іншими суддями – програв в першому батлі. Саме в цьому інтерес. І в цьому немає нічого страшного. Комусь твій стиль не до душі, десь ти не зачепив емоційно, десь впав, десь музика «не прокачала» і ти не зміг віддатися танцю.

Брейкінг не повинен ставати спортом або гімнастикою, простим виконанням певних критеріїв. Нам скоріше потрібно зберегти цю непередбачуваність, енергію, подачу, яку ніхто раніше не бачив. Вся справа в моменті та у відчуттях. Важливо запрошувати на суддівські місця людей, які мають певний досвід танцю, битв, змагань, які самі пройшли це не один раз. Тих, хто можуть глибоко подивитися на те, що ти робиш з точки зору техніки і, звичайно ж, музикальності, креативності, оригінальності, «флоу», подачі і стилістики.

InTact

Що оцінюється вище: подача або складність елементів?

Потрібно ще розібратися, що важче зробити – елемент або подати те, що ти робиш потужно і смачно. На мою думку, кожен суддя сам вирішує на що він звертає увагу в танці, а також, що важливо для нього з точки зору його багаторічного досвіду і знань. Всі люди чують музику по-різному. Усі відчувають по-різному. Це стосується і суддів і учасників. Як це можна внести в якісь п’ять-шість критеріїв і тільки на них фіксувати свою увагу?

Це вбиває індивідуальність і оригінальність. Особисто для себе я зробив висновок, що не можна ніколи судити виключно на основі свого стилю. Буває, що віддаю перемогу людині, яка мені менше імпонує з точки зору мого погляду на танець, а в загальній картині битви цей бі-бой є кращим за того, хто мені ближчий за стилістикою.

InTact

Кому ти б віддав перевагу: бі-бою, який вслухається в музику та намагаються кожен рух робити в ритм, або «павермувщику», яких з перших же секунд починають крутити завчені рухи. Вихід останнього є більш ефектним?

Ефектнішим для кого? Звичайного ж для глядача. З цього питання потрібно починати. Я абсолютно не згоден, що Powermove не може робитися в ритм. Дивлячись, хто його крутить. Я бачив бі-боїв, які робили Powermove так музично і рухалися так стильно, що питань не виникало.

Другий важливий момент – крім вслухання в музику або просто виконання Powermove потрібно дивитися на повну картину того, що відбувається. Можна так все робити в музику, що з тебе сміятимуться або це буде передбачувано та банально.

А можна зробити так, що у всіх будуть тремтіти руки. І глядачі, судді та суперник побачать історію, яку ти розповідаєш, насичену рухами, креативом, а також почують музику по новому. Можна закрутити Powermove, так би мовити виконати його. А можна піднести музично з оригінальними переходами і тому подібним. Такі ситуації потрібно розглядати на конкретних прикладах, інакше все дуже розмито.

InTact

Чи складно бути неупередженим суддею, коли в фіналі Red Bull BC One беруть участь твої співвітчизники?

Мені не важливо звідки учасник. Головне те, що він дає відчути, його майстерність, його підхід до справи.

Як оцінюєш шанси Kinder в кваліфікації, а також Lussy Sky в 1/8 фіналу?

Last Chance Cypher – це дуже складний відбір. По-перше, там будуть переможці сайферів з усього світу. По-друге, все залежить від того, хто буде судити, хто буде грати музику, настрою та форми Кіндера, його готовності пройти це випробування, як фізично так і морально.

У самому ж фіналі багато залежить від сітки батлів. Від того, з ким в першому батлі доведеться битися, а також, як бі-бої впораються з хвилюванням. В 1/8 фіналу – найскладніше самоконтроль. Далі стає простіше. Елемент везінні теж присутній. Складно щось прогнозувати, не знаючи навіть сітки батлів.

В минулому ти часто брав участь в Red Bull BC One в якості бі-боя. На що б ти порадив звернути особливу увагу нашим хлопцям?

На підготовчий процес, перш за все! Я маю на увазі фізичну і психологічну готовність. Складність Red Bull BC One в тому, що він проходить на величезній сцені, яка забирає дуже багато енергії. Там дуже великий простір, який потрібно заповнити собою. Крім того, це битва сам на сам, де в тебе мало часу відновитися після попереднього виходу. Дихання збивається від великої кількості адреналіну, хвилювання, тиску від масштабу цього івенту.

У залі на тренуваннях при підготовці до батлу потрібно битися сам на сам по три виходи, щоб звикнути до навантаження. Адже формат Red Bull BC One передбачає батли по три виходи та фінал на п’ять виходів. Потрібно бути готовим до цього. Ще один важливий момент – налаштувати себе не тільки на змагання, а й на те, що це танець і стиль. Важливо не тільки показати техніку, а й відкритися, станцювати, отримати хоч якийсь кайф від того, що ти робиш. А не просто прийти, як на гімнастичне змагання і виконати програму. Це моя думка.

B-Girl Ayumi проти B-Girl Maya

Цього року у світовому фіналі вперше візьме участь дівчина – B-Girl Ayumi? Як оцінюєш її шанси?

Її результат багато в чому залежить від суддів. Батл між бі-боєм і бі-герл необхідно розцінювати, як звичайну битву, а не типу: «Ого, ось подивись, яка ця дівчина молодець, батлує проти хлопця». Ні, тут не можна так. При такому підході ти вже будеш віддавати перевагу дівчині.

Цей факт говорить, що рівень дівчат у світовому брейкінга вирівнюється стосовно хлопців?

Жіночий та чоловічий брейкінг завжди будуть відрізнятися одна від одного. І це дуже добре. Чесно, я не дуже хочу бачити дівчину, яка танцює, як хлопець. У жіночому брейкінгу повинна бути жіночність, своя манера. Ми різні.