Події
3 листопада 2017
Український представник відвідав політв'язня Зейтуллаєва у Росії
Консул пересвідчився щодо умов його утримання.
news-image

Український консул відвідав у виправній колонії в Республіці Башкортостан незаконно засудженого в Російській Федерації фігуранта «справи Хізб-ут Тахрір» Руслана Зейтуллаєва. Про це УНІАН повідомив офіційний представник Департаменту консульської служби Міністерства закордонних справ України Василь Кирилич, інформує «Є!».

Український консул відвідав Зейтуллаєва вчора, 1 листопада.

"Після тривалих спроб консулу таки вдалося відвідати його, тому що МЗС в Російській Федерації і Федеральне управління з виконання покарань відмовляло у дозволі на відвідування Зейтуллаєва через те, що вони кваліфікують його як громадянина Російської Федерації", - сказав Кирилич.

 Зустріч була тривалою, також консул пересвідчився щодо умов його утримання.

"Зейтуллаєв цікавився перспективою його переведення в Україну для відбування покарання", - додав Кирилич.

Як повідомляв УНІАН, суд над Зейтуллаєвим, Ваітовим, Прімовим і Сайфуллаєвим почався в червні 2016 року. Їх заарештували взимку 2015 року в Севастополі й звинуватили в участі в забороненій у РФ ісламській організації «Хізб ут-Тахрір». Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону 7 вересня 2016 року засудив Зейтуллаєва, якого російська влада назвала організатором осередку «Хізб ут-Тахрір», до семи років колонії загального режиму, Сайфуллаєв, Ваітов і Прімов отримали по п'ять років виправної колонії також загального режиму. Верховний суд Росії 27 липня 2017 року збільшив до 15 років строк позбавлення волі Зейтуллаєва. 28 жовтня незаконно засудженого в РФ кримчанина Зейтуллаєва етапували до виправної колонії в Башкортостан.

Читайте також: Саакашвілі буде судитися із міграційною службою
Читайте також: За час ув'язнення в РФ Олег Сенцов написав п'ять сценаріїв